Automobilka GM se přiblížila bankrotu; jednání o dceřiné společnosti Opel bez výsledku

Americká automobilka General Motors má namále. Věřitelé včera odmítli plán restrukturalizace. Podle něj by za dluhopisy dostali akcie společnosti. Vedení legendární americké automobilky má přijít s jiným návrhem do konce týdne. Bez výsledku skončila i berlínská jednání o automobilce Opel, která je součástí americké firmy General Motors. Okruh investorů se nicméně zúžil na dva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Opel

Automobilka Opel | Foto: Jiří Hošek

V přežití General Motors v dnešní podobě věří málokdo. Její akcie klesly na 1 dolar a 55 centů, když před rokem stály kolem 18 dolarů.

Vedení jedné ze tří největších amerických automobilek má v pondělí představit vládě životaschopný plán restrukturalizace. Ale je možné, že po odmítnutí toho dosavadního už nebude čekat a vyhlásí řízený bankrot.

Pokud se k tomu rozhodne, bude následovat konkurenční Chrysler. Bude to další rána americkému automobilovému průmyslu, který doplatil na nízkou konkurenceschopnost a malý zájem o tradiční silná americká auta s vysokou spotřebou.

Jednání o Opelu skončilo krachem, ve hře na převzetí zůstávají dva kandidáti

Ani osmi a půlhodinové hodinové jednání na berlínském kancléřství nepřineslo do dalšího vývoje kolem automobilky Opel očekávaný průlom. Stále není rozhodnuto ani o překlenovacím financování pro ohroženou firmu ani o převodu aktiv pod nuceného správce.

V boji o převzetí Opelu zůstávají italský Fiat a výrobce autodílů Magna a v případě doladění nabídky i čínský investor BAIC. Americký Ripplewood je ze hry venku.

Zástupce vlády a spolkových zemí šokovaly nové podmínky, se kterými na jednání přišla americká strana. Mateřský koncern General Motors například nečekaně zvýšil požadavek na překlenovací financování Opelu o dalších 300 miliónů eur, tedy na jeden a půl miliardy eur na dobu, než se vybere nový investor.

Spolkový kabinet za této situace necítil potřebnou jistotu pro poskytnutí klíčového úvěru. Americké ministerstvo financí musí do zítřka do 14. hodiny dodat potřebné informace. I oba "finalisté" v přetahované o Opel ale musí svoje nabídky ještě 'dopilovat'.

"Bylo skutečně překvapením, že General Motors přišel s požadavkem na dalších 300 miliónů eur v hotovosti. To nás při jednání dost zaměstnalo," přiznal spolkový ministr financí Peer Steinbrück. Spolu s ministrem hospodářství Karlem-Theodorem zu Guttenbergem odmítl kývnout na příslušné zvýšení překlenovacího úvěru garantovaného spolkovou vládou. Ta podle ministra Guttenberga postrádá jistotu, že se peníze daňových poplatníků nerozplynou do ztracena.

Přečtěte si také:
Budoucnost automobilky Opel rozděluje německou vládní koalici
Spolková vláda prodloužila uzávěrku na převzetí automobilky Opel
Německému Opelu dochází hotovost a potřebuje urgentně státní půjčku
Německá vláda chce ochránit Opel v případě bankrotu General Motors
Fiat slíbil udržet výrobu ve třech ze čtyř německých závodů Opelu
General Motors dá Opel za 'hubičku'

Jiří Hošek, Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme