Automobilka Opel žádá kancléřku Merkelovou o pomoc

Signál SOS vyslala směrem k německé kancléřce Angele Merkelové automobilka Opel. Tradiční výrobce aut těžce doplácí na současnou finanční krizi a tak žádá o pomoc pro evropský automobilový průmysl. Podle představ Opelu by Evropská investiční banka měla sestavit speciální úvěrový program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motor

Motor | Foto: Opel

Ten by měl především podpořit váznoucí odbyt nových vozů. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung doufá Opel v půjčky v celkové výši 40 miliard eur. Kromě toho navrhuje automobilka poskytování výhodných úvěrů pro spotřebitele a taky zvláštní prémie za sešrotování aut starších deseti let.

Němečtí odboráři se obávají, že evropské továrny budou doplácet na problémy mateřského koncernu General Motors za oceánem. Šéf odborové rady Opelu Klaus Franz odhadl v listu Financial Times Deutschland požadované úspory pro Starý kontinent na 750 miliónů eur pro rok 2009.

Pro požadavky Opelu už vyjádřili pochopení němečtí sociální demokraté. Ti ale odmítají poskytnutí národní pomoci oslabené automobilce.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme