Automobilka Saab končí

Americký koncern General Motors oznámil, že nechá uzavřít švédského výrobce osobních automobilů SAAB, který je v jeho vlastnictví. Podle General Motors se pro dlouhodobě ztrátový SAAB nepodařilo najít vhodného kupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab 900 - r.v. 1980

Saab 900 - r.v. 1980 | Foto: saabcars.cz

Poslední rozhovory na toto téma s nizozemskou automobilkou Spyker skončily nezdarem právě dnes a firma již nemá další zájem na financování výroby. Krach jedné z tradičních švédských značek znamená ve Švédsku ztrátu tisíců pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konci automobilky mluvili ve Stalo se dnes Tomáš Sniegoň a konzultant Saabu pro Českou a Slovenskou republiku Marek Šafarčík

Podle švédské ministryně průmyslu Maud Olofssonové je uzavření automobilky politováníhodné a přichází v nejméně vhodnou dobu. Olofssonová nicméně zopakovala již dříve známé stanovisko švédské vlády, podle něhož vláda nemůže SAABu z agónie pomoci, neboť k tomu nemá ani finance, ani dostatek znalostí.

Konec výroby postihne v SAABu a u jeho dodavatelů nejméně šest tisíc pracovních míst. Podle odborníků však pád SAABu není ani navzdory nedávným dílčím nadějím nečekaný - datum definitivního ukončení výroby zatím nebylo oficiálně oznámeno.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uzavření automobilky Saab mluvili na Rádiu Česko redaktorka Patricie Polanská a skandinávský spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Sniegoň..

Servis beze změn

Majitelé aut - i ti v České republice - se nemusí bát. Servis a dodávky náhradních dílů tuzemská servisní síť bude zajišťovat i nadále, říká Marek Šafarčík, konzultant Saabu pro Českou a Slovenskou republiku. "Veškeré reklamace se budou řešit jako dosud," upozornil Šafarčík.

"Stále věříme, že se najde nějaké řešení. Máme období Vánoc a všichni víme, že se dějí zázraky - tak proč by se nemohl jeden udát i nám. Ale v tuto chvíli toho moc nezbývá," posteskl si Šafarčík.

Milan Kopp, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme