Automobilka Tatra má nového majitele, vydražil ji za 176 milionů korun

Legendárního výrobce nákladních vozů, Kopřivnickou automobilku Tatra, koupil v dražbě jediný zájemce, ostravská společnost Truck Development, která vznikla právě pro tento účel. Majitelem Tatry se stala za 176 milionů korun. Hodnota automobilky přitom dosahuje více než 1,7 miliardy korun. Dluhy ale přesahují 1,5 miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda představenstva společnosti Truck Development Marek Galvas hovoří s médii po dražbě v Chebu

Předseda představenstva společnosti Truck Development Marek Galvas hovoří s médii po dražbě v Chebu | Zdroj: ČTK

Dražba kopřivnické Tatry, která dává práci 1600 zaměstnancům, proběhla dnes v sídle exekutorského úřadu v Chebu. Předseda představenstva Truck Development Marek Galvas Českému rozhlasu potvrdil, že tradiční automobilku chce nadále rozvíjet a žádné výrazné propouštění nechystá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji kolem vydražené automobilky Tatra jsme na Radiožurnálu mluvili s mluvčím automobilky Vladimírem Bystrovem a také s Pavlem Páralem, šéfredaktorem týdeníku EURO.

„Naším úmyslem je Tatru stabilizovat, provozovat, vypořádat závazky a rozvíjet dál výrobu a fungování automobilky. Podnik chceme převzít během pondělí a úterý a začít to aktivně řešit,“ řekl Galvas. Management Tatry ale bude nutné podle něj vyměnit.

Společnost Truck Development má sídlo v centru Ostravy, přímo v nově opravené kavárně Elektra. Budova patří silné finanční skupině J&T a jejich zástupce Českému rozhlasu potvrdil, že novému vlastníkovi Tatry kancelář poskytuje.

Společnost Truck Development byla založená teprve 8. března a podle obchodního rejstříku má vazby na skupinu J&T.

Podle mluvčího Tatry Vladimíra Bystrova je výsledek dnešní dražby pro společnost jistou úlevou. „Je to ukončení nějakého dlouhého období nejistoty, po němž jak doufáme, bude pokračovat už zase normální výroba, dodávky zákazníkům,“ řekl.

Exekutorský úřad Cheb | Foto: Zdeněk Trnka

Upozornil, že vedení Tatry ještě před dražbou v kontaktu s firmou Truck Development nebylo. „Ani před dražbou, ani zatím, podle mých informací od generálního ředitele, do této chvíle nebyl kontakt navázán,“ dodal Bystrov.

Předáka odborů a člena dozorčí rady Tatry Kopřivnice Jiřího Krutílka překvapilo, že se dražby účastnil pouze jeden zájemce. S výsledkem je však spokojený, podle je důležité hlavně to, že se o firmu neucházel nikdo ze stávajících akcionářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodej Tatry okomentoval v Ozvěnách dne Radiožurnálu předáka odborů a člena dozorčí rady podniku Jiřího Krutílek

„Zatím tuto firmu neznám, ale jestliže development je nějaký rozvoj nebo zdokonalování, tak věřím, že to je dobře,“ poznamenal Krutílek na adresu nového majitele.

Dražbu vyvolala společnost Composite Com, které Tatra dluží celkem 650 milionů korun. Společnost chce uspokojit své pohledávky a dostat do automobilky nového silného vlastníka.

Těsně před dražbou byla ale situace kolem automobilky napjatá. Severočeská správa nemovitostí podala návrh na insolvenci, která by dražbu zrušila. Ostravský krajský soud ale návrh zamítl.

Historie automobilky Tatra v Kopřivnici | Foto: ČTK

Andrea Brtníková, Jakub Šídlo, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme