Automobilkám působícím v Česku se daří. Hlásí rekordní prodeje

Většinu vývozu českého průmyslu tvoří dopravní prostředky a dodávky automobilkám. A přestože evropský automobilový trh se potýká s poklesem poptávky, právě automobilkám, které působí v Česku nebo kterým dodávají díly české firmy, se daří. Dosahují dokonce rekordních prodejů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek Škoda Auto na autosalónu

Stánek Škoda Auto na autosalónu | Foto: Petr Jansa

Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, zvyšoval v první polovině roku výrobu. V tomto trendu pokračuje i na podzim.

Podle aktuálních výsledků zvýšil v prvních třech čtvrtletích letošního roku prodej meziročně o 10,6 procenta na zhruba 6 milionů a 800 tisíc vozů. Dodávky samotné vlajkové značky Volkswagen stouply o 10 a půl procenta na více než 4 miliony aut.

Minulý týden se však objevily zprávy, že Volkswagen snížil výrobní plán pro letošní rok o zhruba 300 tisíc vozů kvůli poklesu poptávky v Evropě. Minulý týden dokonce v Německu na dva dny zastavil výrobu automobilů Passat. I tak ale plánuje rekordní prodeje - téměř 9 a půl milionu vozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v automobilovém průmyslu informovala redaktorka Jitka Hanžlová

Pro automobilky jsou nejatraktivnějšími trhy Čína a Indie. I v této době se na nich dá uspět a kdo se na ně dostane, nemá starosti s odbytem.

Zajímavé je ale také Rusko. Podle posledních údajů tam vzrostl prodej aut za devět měsíců letošního roku o 14 procent na dva a čtvrt milionu. Prodej v Rusku letos silně roste a očekává se, že se vrátí na úroveň před krizí. Z toho těží právě i Škoda, která tam prodala téměř 72 tisíc vozů.

Západní automobilky včetně GM, Fordu, Renaultu a Fiatu proto v Rusku masivně investují, aby co nejvíce vytěžily z růstu poptávky. Rusko by podle analytiků mohlo v tomto desetiletí překonat Německo a stát se největším automobilovým trhem v Evropě.

Škoda bude vyrábět i o Vánocích

Zajímavý je i prodej evropských vozů do Ameriky. Například německý výrobce luxusních automobilů Audi zvýšil prodej o 13 procent a uvádí, že těží ze silného růstu poptávky právě ve Spojených státech amerických a také v Číně.

Škoda Auto spoléhá hlavně na novou, třetí sérii octavií a také na nové rapidy. Letos dokonce plánuje výrobu i mezi vánočními svátky, což zatím nedělala. Chce totiž mít v zásobě co nejvíce vozů.

Nošovický Hyundai oznámil, že letos chce v České republice vyrobit 300 tisíc aut, přestože i on registruje klesající zájem o koupi vozů v Evropě. Hledá však nová odbytiště a míří hlavně do Afriky, odkud nedávno přijelo na návštěvu do Nošovic 30 distributorů. Jestli uzavřeli smlouvy o nákupu, firma neuvedla.

Jitka Hanžlová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme