Automobilkám v USA rostou prodeje, zájem je hlavně o velké vozy

Zájem Američanů o nové vozy roste. Prodeje táhnou zejména pro Spojené státy typické velké vozy jako jsou pickupy a sportovně-užitková vozidla. General Motors zejména díky nim hlásí v porovnání s koncem září loňského roku o 20 procent lepší čísla. Konkurenčnímu Chrysleru se pak povedlo udat o celých 27 procent aut víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ford Kuga

Ford Kuga | Foto: Jan Říha

Po slibných srpnových prodejích, které vystřídaly několik slabších měsíců, tak americké automobilky opět jedou naplno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější statistiky prodeje aut v USA okomentoval ve Světě o deváté ekonom Michal Stupavský

Dlouho se přitom spekulovalo o tom, že nedávné vysoké ceny ropy zvedly zájem Američanů o malá úsporná auta. Nejnovější statistiky ale svědčí o něčem jiném - prodeje táhnou pickupy a SUV.

Podle portfolio manažera Conseq Investment Management Michala Stupavského nicméně jde jen o krátkodobý trend.

„Pokud se podíváme z dlouhodobého hlediska na obrovskou zadluženost amerických domácností, vysokou nezaměstnanost, rostoucí inflaci a z historického hlediska vysoké ceny ropy, pak je evidentní, že se Američané ze své lásky k velkým autům léčí, a domnívám se, že tento trend bude pokračovat i v příštích letech. Krátkodobými statistikami bych se nenechal zmást,“ uvedl Stupavský.

General Motors i Chrysler během krize od kolapsu uchránila až státní pomoc a následný očistný proces. Jak se zdá, restrukturalizace byla úspěšná. Stupavský to dokumentuje srovnáním General Motors s dalším světovým výrobcem aut, německou skupinou Volkswagen.

„Poměr vlastního kapitálu a zadlužeností je výrazně lepší v případě americké automobilky. Poměr dluhů General Motors k vlastnímu kapitálu tvoří 40 procent, u Volkswagenu je to 170 procent,“ upřesnil ekonom.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme