Automobilky lákají na ekologii, ale je drahá

Americký Detroit je veselejší. Automobilky ve Spojených státech mají za sebou jeden z nejhorších roků v historii. Vypadá to však, že jsou z nejhoršího venku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chevrolet Volt

Chevrolet Volt | Foto: Alexandr Pícha

V detroitské hale Cobo se představuje dlouho očekávaný nový Ford Focus. Letos jde do výroby v Evropě i v Americe a má prý o 10 až 20 procent nižší spotřebu, než jeho předchůdce. Jen o kousek dál už vystavuje společnost General Motors na odiv Chevy Volt spojující přednosti elektromobilu s dosahem hybridu.

Také japonská Toyota se chlubí hlavně ekologickými vlastnostmi a šetrným provozem nových modelů. Ekologie a nízká spotřeba byly heslem detroitského autosalonu už před rokem. Ale letos je tu o poznání optimističtější nálada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Automobilky lákají na ekologii, ale je drahá

"Například společnost General Motors je v nejlepší kondici za spoustu let," říká kolega Tim Higgins z místního listu Detroit Free Press. Tim píše takřka výhradně o jedné z vlajkových lodí amerického automobilového průmyslu - společnosti General Motors.

Zatímco Ford se loni dokázal bankrotu vyhnout, GM a Chrysler mají teď jako většinového vlastníka stát. Procházejí výraznou odtučňovací kůrou a konkrétně General Motors je v dobré pozici, aby zase začal vydělávat. "Předpokládá to samozřejmě, že bude zase prodávat auta stejně jako dřív," říká Tim Higgins.

Reakce na kroky vlády prezidenta Obamy

Z pohledu Americké asociace prodejců aut by se letos měl obrat na automobilovém oproti loňsku výrazně zvednout. A to přinejmenším o patnáct procent, tvrdí hlavní ekonom asociace Paul Taylor.

Letošní americký autosalon reaguje na kroky vlády prezidenta Obamy. Ten loni na jaře oznámil novou regulaci, podle které budou muset výrobci automobilů působící ve Spojených státech nabízet auta s nižšími emisemi CO2. A organizátoři letos dokonce připravili Electric Avenue - prostor, kde se na 3300 metrech čtverečních představují elektromobily s často futuristickým vzhledem.

Mnohé z nich už jsou v prodeji, ale jestli právě nemáte volných tak 150 tisíc dolarů, nemá moc smysl sem ani chodit pro inspiraci k nákupu. Pravda, čistě elektrická vozítka zaměřená na bohatou klientelu jsou možná extrémní příklad. Přesto, mohou vůbec nová ekologičtější, ale také podstatně dražší auta na trhu v masovém měřítku uspět? Tim Higgins z Detroit Free Press potvrzuje, že to nebude lehké.

Cena je určitě handicapem, který bude muset například překonat zmíněný Chevy Volt. Odborníci očekávají, že se bude prodávat asi za 40 tisíc dolarů. Zhruba stejně velká Toyota Corolla s benzinovým motorem stojí podle vybavení míň než 25 tisíc. Ekologie tak sice je hlavním heslem letošního severoamerického autosalonu. Ale není zdaleka jisté, že bude hitem i u amerických zákazníků, kteří mají v poslední době hluboko do kapsy.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme