Automobilky shání kvalifikované zaměstnance, firmy je hledají v zahraničí

Automobilkám v Česku chybí přes 50 tisíc kvalifikovaných pracovníků. I přesto se jim loni podle Sdružení automobilového průmyslu podařilo vyrobit téměř jeden milion a tři sta tisíc nových vozidel. Firmy se teď snaží zvýšit zájem o odborné profese už mezi žáky středních škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Jahn v Rádiu Česko

Martin Jahn v Rádiu Česko | Foto: Jan Rosenauer

Nedostatek odborných pracovníků se přitom projevuje už při výrobě. Pavel Juříček ze Sdružení automobilového průmyslu tvrdí, že kvůli malému počtu kvalifikovaných pracovníků musejí nabírat externí zaměstnance, které je nutné nejdříve dostatečně proškolit. A to zvyšuje náklady.

„Musíme je naučit nějaké ty základy, ale stejně je jejich chybovost podstatně větší, než u našich kmenových zaměstnanců. Takže samozřejmě, že je to horší,“ říká Juříček.

Více jak třetina dodavatelů má v souvislosti s tímto problémem zpoždění ve výrobě. To se pak často odráží na dodacích lhůtách nových vozů zákazníkům.

Největší poptávka je podle Juříčka po nástrojářích, svářečích nebo strojních mechanicích. Viceprezident Sdružení automobilového průmyslu dále uvádí, že budoucí zaměstnance se firmy snaží najít už mezi dětmi.

„Snažíme se je najít na mateřských i základních školách, učilištích a průmyslovkách. Zejména na učňácích máme velmi dobré kontakty,“ podotýká Juříček. Rodiče si podle Juříčka ale převážně přejí, aby jejich děti měly vysokou školu.

Firmy hledají pracovníky v zahraničí

Problém nedostatku odborných pracovníků chtějí firmy vyřešit náborem v zahraničí. Prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn potvrzuje, že právě tam podniky hledají kvalifikované zaměstnance.

„Jedná se o lidi, kteří mají dostatečné technické schopnosti, jsou schopni se integrovat a rychle naučit český jazyk. Pocházejí zejména ze zemí jako je Ukrajina, Bělorusko nebo země bývalé Jugoslávie,“ říká Jahn.

Dále dodává, že je nutné dlouhodobě podporovat technické vzdělávání a zájem českých mladých lidí o technologické obory.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme