Automobilky v EU zřejmě budou muset vyrábět méně hlučné motory

Nové automobily v Evropské unii zřejmě budou muset být tišší. Pokud legislativu přijatou Evropským parlamentem schválí i členské země, budou muset výrobci nové hlukové limity splnit do osmi let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská automobilka v Togliatti, kde se vyrábějí lady

Ruská automobilka v Togliatti, kde se vyrábějí lady | Zdroj: ČTK

Původně radikální návrh Evropské komise se výrazně zmírnil. Parlament ve Štrasburku prosadil kompromisní znění z pera europoslance za ODS Miroslava Ouzkého.

„My jsme ten evropský automobilový průmysl za poslední roky zatížili. To jsou všechno věci, se kterými se musí automobilový průmysl vypořádat a většinu z nich neřeší třeba Čína nebo Korea. Takže v té globální soutěži je to pro Evropu obrovská nevýhoda,“ varuje pravicový poslanec Ouzký před další regulací automobilek, pro které by prý byl citelný požadavek snížení hluku motoru byť o jediný decibel.

Zastánci přísnějších limitů hlavně z řad zelených a socialistů se odvolávají na studie o závažných zdravotních dopadech hlukových emisí nad 50 decibelů. Patří mezi ně i původní profesí biolog Pavel Poc:

„Společnost má dneska skutečně ještě radši automobily než vlastní zdraví. To je výsledek toho hlasování. Nemusím se stydět za to, že já osobně říkám, je to špatně, nelíbí se mi to.“

Hluková mapa ČR | Foto: ČTK

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme