Automobilovému průmyslu se daří, prodej vozů v EU loni vzrostl o 9,3 procenta

Evropské ekonomice se znatelně začíná dařit lépe. Stoupá především ochota lidí a podniků utrácet. Dokládají to i dnešní údaje o prodejích osobních automobilů, které v Evropské unii vloni vzrostly o 9,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Podle Evropského sdružení výrobců automobilů se loni v EU prodalo 13,7 milionu vozů. Prodej tak zaznamenal druhý rok růstu za sebou.

V prosinci automobilový trh v EU rostl osmadvacátý měsíc po sobě a zvýšil se meziročně o 16,6 procenta, což bylo dosud nejrychlejší tempo od začátku nynějšího vzestupného trendu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Automobilovému průmyslu v EU se daří. Aktuální čísla o prodejích za loňský rok shrnuje Jitka Hanžlová

Tyto údaje signalizují rostoucí důvěru spotřebitelů. Když si nebyli jisti dalším ekonomickým vývojem, raději šetřili a odkládali spotřebu. Teď zjevně s důvěrou hledí do budoucnosti a nebojí se utrácet.

Zároveň to znamená větší tržby automobilek a prodejců, což s sebou nese i větší částky na platech zaměstnanců a větší odvod daní.

Nejvýraznější nárůst z velkých evropských trhů loni zaznamenalo Španělsko (20,9 procenta) a Itálie (15,8), o více než šest procent posílily prodeje ve Francii a Británii. Německý trh, který je největší v Evropě, vykázal vzestup o 5,8 procenta. Odbyt automobilů na českém trhu loni vzrostl o 20 procent.

Podíl koncernu Volkswagen, který čelí sérii skandálů s falšováním emisního měření, na automobilovém trhu Evropské unie se v prosinci dál snížil na 22,2 procenta, o rok dříve činil 24,7 procenta. Za celý rok se odbyt vozů skupiny zvýšil o 6,1 procenta a v prosinci rostl o 4,7 procenta.

Mladoboleslavská Škoda Auto, která patří do skupiny Volkswagen, loni v EU prodala o 6,1 procenta více aut než v předchozím roce a podíl škodovek na evropském trhu klesl o desetinu procentního bodu na 4,3 procenta. V prosinci prodej vozů Škoda vzrostl o 7,5 procenta a jejich podíl na trhu oslabil na 3,9 procenta ze 4,2 procenta před rokem.

Prodej aut | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme