České automobilky za sebou mají rekordní rok. Tržby vzrostly na 1,102 bilionu korun

Tržby českých automobilek a dodavatelů autodílů loni dosáhly nového rekordu 1,102 bilionu korun a vzrostly tak o 0,8 procenta. Tempo ale oproti minulému roku, kdy růst dosáhl sedmi procent, zpomalilo. Automobilový průmysl v Česku zřejmě dosáhl svého vrcholu. Čísla ve čtvrtek oznámilo Sdružení automobilového průmyslu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba auta (ilustrační foto)

Výroba auta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle prezidenta sdružení Bohdana Wojnara však další zásadnější růst očekávat nelze. „Z dat našich členů i veřejných zdrojů lze vysledovat podstatné snížení tempa růstu z předchozích let a vyčerpání trhu práce. S ohledem na transformaci odvětví, vývoj na evropských a světových trzích a další rizika můžeme očekávat podobný vývoj i v letošním roce,“ uvedl na tiskové konferenci.

Produkce určená na export dosáhla loni 920 miliard korun, což bylo oproti roku 2017 zlepšení o 0,3 procenta. Export se zaměřoval na hlavně na Německo (31 procent), Francii (sedm procent), Velkou Británii (6,6 procenta) a Španělsko (6,4 procenta). Export automobilového průmyslu tvoří 23 procent celkového exportu České republiky.

Škodovka otevře v Evropě nový závod, ve hře je Turecko a Bulharsko

Číst článek

Vyrobeno bylo celkem 1,437 milionu vozů, tedy o 1,7 procenta víc než v předchozím roce. Růst produkce zaznamenávají automobilky v Česku již pátým rokem za sebou.

Největší automobilka Škoda zvýšila svou výrobu o 3,3 procenta. Zatímco export osobních vozidel vzrostl o dvě procenta, domácí poptávka se naopak snížila, a to o 1,7 procenta.

Co se výroby autobusů týče, jejich produkce se z minulém roce zvýšila o 5,6 procenta na celkem 4890 vozů.

Jawa, jediný výrobce motocyklů v Česku, vyrobil loni 1493 strojů, což je o 162 kusů více, než bylo vyrobeno v roce 2017.

Růst zaznamenaly i mzdy v automobilovém průmyslu, konkrétně o 8,7 procenta. Průměrná mzda se zvýšila na 40 865 korun měsíčně, což je o 28 procent více, než dosáhl loňský celorepublikový průměr. Průměrná mzda dělníka v automobilce se pohybovala na 34 556 korunách měsíčně, což je nárůst o 8,4 procenta.

Počet zaměstnanců v českém automobilovém průmyslu se také zvýšil, a to o necelá čtyři procenta na 133 tisíc osob.

Automobilová průmyslová výroba představuje celkem 26 procent české průmyslové výroby. Díky tomu se také z jedné třetiny podílí na investicích do výzkumu a vývoje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme