Trh s automobily stagnuje. Na vině jsou především zavřené továrny v jihovýchodní Asii a nedostatek čipů

Trh s automobily po celém světě ovlivňuje nedostatek čipů do palubní elektroniky. Můžou za něj zavřené továrny v jihovýchodní Asii, kde přibývá počet nakažených koronavirem. Ale taky výroba elektroaut, které spotřebují až desetkrát víc čipů než vozy se spalovacími motory. V Česku proto na týden zastavila výrobu automobilka Škoda Auto. A s problémy se potýkají taky další automobilky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Výrobci v brzké zlepšení doufat pravděpodobně nemohou. Odhadem bude situace na trhu trvat ještě měsíce | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto zrušila směny zaměstnancům ve všech třech závodech do konce týdne. Jako náhradu dostávají 85 procent průměrného platu. Ten se počítá včetně ročních bonusů, a tak se jim podle předsedy odborů ve Škodě Auto Jaroslava Povšíka mzda zatím nesníží.

Na nová auta čekají zákazníci i více než rok. Prodloužení lhůt způsobil především nedostatek čipů

Číst článek

Pokud by se ale výroba nerozjela, tak by se náhrada mohla začít snižovat až na 60 procent mzdy.

Nedostatek čipů pociťují taky v kolínské automobilce Toyota. Výrobu tam pozastavili v půlce srpna skoro na měsíc. Další přerušení výroby teď bude záležet na pravidelnosti dodávek

„My jsme po delší odstávce rozjeli v minulých týdnech výrobu, spustili jsme tři směny. Samozřejmě dál sledujeme situaci i dodavatelské řetězce, jaké budou zásoby čipů a jak budou dodávky pokračovat,“ vysvětluje pro Radiožurnál mluvčí společnosti Tomáš Paroubek.

Černé scénáře

S problémy se potýká taky automobilka Hyundai v Nošovicích, i když zatím výrobu přerušit nemusela. Podle mluvčího Petra Michníka tam z pásů sjede každý týden kolem 6000 nových aut.

Výrobci ale v brzké zlepšení doufat pravděpodobně nemohou. Odhadem bude situace na trhu trvat ještě měsíce.

„V tuto chvíli to bohužel vypadá, že se spíše naplňují černé scénáře. Problém bude i nadále přetrvávat. Bavíme-li se o tom, kdy by mohl plně odeznít, v tom případě se jedná spíše o měsíce než-li týdny,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

A to například kvůli sílící epidemii a zavřeným firmám v jihovýchodní Asii, zejména v Malajsii. Stále víc výrobců je teď za vyšší ceny prodává například výrobcům počítačů.

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme