Automobilový svět má sraz v Číně

Do čínské Šanghaje se sjely všechny automobilky světa. Na 2 tisíce výrobců předvádí nejnovější modely, nechybí mezi nimi ani japonské firmy poškozené zemětřesením a následnou vlnou tsunami. Na mezinárodním autosalonu, který se dnes otevírá pro novináře, se s elektromobilem předvádí i Škoda Auto.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak automobilky Škoda Auto na kapotě octavie

Znak automobilky Škoda Auto na kapotě octavie | Foto: Škoda Auto

Čína je největším trhem s osobními vozy na světě, vloni se v ní prodalo 11,4 milionu aut a před dvěma roky se stala největším trhem na světě. „V roce 1994 prodala necelých tři sta tisíc aut, v roce 2000 už dvojnásobek, o pět let později desetinásobek a loni už zhruba 11,5 milionu osobních automobilů. A v roce 2020 to má být prakticky další dvojnásobek, tedy 20 milionů aut,“ upřesnil zvláštní zpravodaj ČRo v Šanghaji Petr Jansa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na autosalonu v Šanghaji je i zpravodaj Petr Jansa.

Jen za první čtvrtletí letošního roku bylo v zemi prodáno téměř pět milionů aut. Například koncern Volkswagen, který je v Číně od roku 1984, oznámil, že chce v zemi investovat 11,6 miliard eur, což je zhruba třetina státního rozpočtu České republiky. A vláda v Pekingu navíc hodlá do roku 2020 investovat 14 miliard dolarů do vývoje ekologických automobilů.

Podle Michala Štengla z časopisu Automobil je Čína v současné době hlavním trhem všech automobilek. „Evropský trh zažívá růsty v rozsahu jednotek procent, kdežto trh čínský, indický nebo thajský stále není automobily tak saturován. Tam skutečně automobilky směřují veškeré své významné investice na rozšiřování výrobních linek.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o desáté o šanghajském autosalonu mluvil Michal Štengl z časopisu Automobil

Štengl je proto přesvědčený, že šanghajský veletrh se časem dostane mezi 4 až 5 nejvýznamnějších autosalonů na světě. „Myslím si, že pozice ženevského autosalonu a střídavě frankfurtského a pařížského autosalonu není ohrožena. Nicméně důležitost šanghajského autosalonu pro všechny automobilky bude určitě růst, právě tím, že je na tak významném trhu, jakým je Čína,“ poznamenal.

V Šanghaji vystavují výrobci vozů i autosoučástek z dvaceti zemí, kteří předvádějí 75 nových modelů. 19 z nich má světovou premiéru, mezi nimi Chevrolet Malibu, Buick Envision nebo Citroen DS5.

Na mezinárodním autosalonu se s elektromobilem předvádí i Škoda Auto, která v závodě u Šanghaje vyrábí vozy už od roku 2007 a vloni prodala v Číně 180 600 aut. Na autosalonu předvede elektromobil na bázi Octavie Green E Line, a také studii Vision D.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Petr Jansa, mta, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme