Autoškoly musí rušit zkoušky studentů. Vláda na poslední chvíli testy zakázala

Autoškoly musely v úterý narychlo zrušit zkoušky svých studentů, vláda je kvůli pandemii minimálně na tři týdny zakázala. Vyplývá to z usnesení vlády, v úterý to potvrdilo ministerstvo dopravy. Opatření může zdržet až desetitisíce žadatelů. Autoškoly a úřady se budou s náporem studentů zřejmě vypořádat i v dalších měsících po uvolnění restrikcí.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autoškola (ilustrační foto)

Vláda zakázala zkoušky v autoškolách (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Provoz autoškol v současnosti zcela zakázaný není, pokračovat může při dodržování protipandemických podmínek teoretická i praktická výuka. Původně měly pokračovat i zkoušky studentů, v pondělí se však vláda rozhodla jejich konání zakázat.

Podle předsedy Asociace autoškol ČR Aleše Horčičky museli provozovatelé reagovat velmi rychle, o zákazu se dozvěděli až v pondělí před půlnocí. Asociace navrhovala při jednání s úřady o pokračování zkoušek například i testování žadatelů i komisařů, avšak bez úspěchu.

Česko má za pondělí 12 150 nově nakažených. Těžce nemocných je rekordních 1568 lidí

Číst článek

Zkoušky měsíčně v průměru absolvuje kolem 12 500 studentů. Kromě toho čekají na své zkoušky i studenti, které zdržela při absolvování autoškoly pandemie už dříve.

To vše ještě navyšuje už tak velký nápor žadatelů u autoškol a úřadů. Ten se tak kvůli současnému zákazu ještě více prohloubí do dalších měsíců a provozovatelé se s ním budou muset vyrovnávat i v následujících měsících. Asociace autoškol proto chce jednat s úřady a zkušebními úřady, jak dál postupovat.

Autoškoly musely vloni několikrát provoz zastavit kvůli vládním koronavirovým opatřením úplně.

Nejdříve během nouzového stavu na jaře, následně pak také na více než měsíc i na podzim. Letos i přes přísná opatření mohly autoškoly fungovat, podmínkou byly například respirátory a dodržování maximálního počtu osob. V Česku působí zhruba 3000 autoškol.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme