Autostrade podala správní žalobu kvůli tendru na mýtné

Italská společnost Autostrade dnes podala správní žalobu proti rozhodnutí antimonopolního úřadu, který prohlásil výběrové řízení na elektronické mýto na českých silnicích za platné. Tendr vyhrála společnost Kapsch, což se nelíbí ostatním zájemcům, kteří neuspěli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion

kamion | Foto: Gold service

Autostrade ve své žalobě stále trvá na tom, že důvody, kvůli kterým byla z tendru vyloučena, byly jen formální, účelové a v rozporu se zákonem a zadávací dokumentací. Proto nemůže s výrokem antimonopolního úřadu souhlasit

"Podle našeho názoru se ÚOHS ani jeho předseda při řízení o rozkladu nevypořádali a námitkami Autostrade, a nezbývá nám tedy než požádat o přezkoumání soud. Současně jsme již dříve podali podání k Evropské komisi," řekl mluvčí společnosti Autostrade pro Českou republiku Vladimír Bystrov.

Podle mluvčí ministerstva Marcely Žižkové ale dává rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže ministerstvu právo podepsat smlouvu s vítězným Kapschem. "Je vidět, že zřejmě neúspěšná firma využije všech prostředků, ale to podstatné je, že antimonopolní úřad neshledal v postupu ministerstva dopravy chybu a výsledek výběrového řízení je tak platný," uvedla Žižková.

Původně se o možnost provozovat systém elektronického mýta na našich silnicích ucházely čtyři společnosti - kromě Kapsche a Autostrade ještě sdružení Mytia a konsorcium Away a AŽD. Ministerstvo dopravy tři uchazeče vyřadilo pro formální nedostatky v žádostech. Druhá vyřazená firma Mytia podání správní žaloby zatím zvažuje.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme