Avast loni zvýšil čistý zisk o pětinu na 322 milionů dolarů. Analytici očekávali o devět milionů méně

Antivirová firma Avast loni zvýšila čistý zisk o 19 procent na 322,3 milionu dolarů, tedy v přepočtu 7,4 miliardy korun. Tržby stouply o 5,6 procenta na 873,1 milionu dolarů, což je přibližně 20 miliard korun. Organický růst tržeb byl přes devět procent. Provozní zisk EBITDA se zvýšil o 7,9 procenta na 483 milionů USD. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český výrobce antivirového softwaru Avast

Český výrobce antivirového softwaru Avast | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Růst tržeb a provozního zisku byl podle analytiků v souladu s očekáváním. Překvapením byl čistý zisk, který byl devět milionů nad očekáváním trhu.

Avast po kritice, že prodává data uživatelů, uzavře divizi Jumpshot. Ta údaje zpracovávala

Číst článek

Počty zákazníků a celkové rozšíření produktů Avastu vzrostly na zavedených trzích, jako jsou USA, i v nových cílových zemích. Počet zákazníků se zvýšil také v jihovýchodní Asii o 19 procent a ve střední a východní Evropě o 13 procent.

Upravené tržby největší divize Consumer Direct Desktop dosáhly 632,9 milionu dolarů, což představuje organický růst o 10,7 procenta. Míra udržení zákazníků divize se zvýšila na 67 procent, což bylo způsobeno nižším odlivem zákazníků u placených antivirových produktů a produktů CCleaner a růstem průměrného podílu licencí a zákazníků.

„Jádro podnikání Avastu a naše klíčové silné stránky zůstávají nezměněny. Naše zaměření na křížový prodej a upsell, lokalizační strategie a nové verze produktů nadále přispívají k dobrému růstu. Pro nadcházející rok připravujeme řadu produktů, na kterou se moc těšíme. I v roce 2020 očekáváme zdravý růst a jsme si i nadále jisti dlouhodobým směřováním firmy,“ uvedl výkonný ředitel Ondřej Vlček.

Přes 850 000 infikovaných počítačů. Za spolupráce Avastu a FBI zničila Francie hackerskou operaci

Číst článek

Vedení společnosti navrhlo konečnou dividendu splatnou v červnu 2020 ve výši 10,3 centu na akcii. Celková dividenda za rok tak s podílem na zisku vyplaceným na podzim dosáhne 14,7 centu na akcii, což představuje nárůst o 8,1 procenta.

Za celý rok 2020 Vlček očekává za skupinu Avast organický růst tržeb ve středně jednociferném řádu a stabilní hodnotu EBITDA marže. Ta loni dosáhla 55 procent. Letošní výsledky zřejmě nepříznivě ovlivní aféra kolem prodeje údajů o uživatelích prostřednictvím dceřiné společnosti Jumpshot z letošního ledna. Avast ji následně uzavřel. Náklady na uzavření odhadl na 15 až 25 milionů dolarů.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme