Až 30 projektů modernizace čističek možná nedostane dotaci

Nejvýš 15 projektů na modernizaci čističek z celkem 44 problémových nakonec dostane evropskou dotaci. Mezi těmi, které na podporu nedosáhnou, bude podle všeho i pražská čistírna odpadních vod. Peníze na projekty zablokovala Evropská komise kvůli nevýhodným smlouvám s vodohospodářskými společnostmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírna odpadních vod (ilustrační foto)

Čistírna odpadních vod (ilustrační foto) | Foto: Veolia Voda

Na asi 30 nových čističek se i přes snahu ministerstva peníze nejspíše neuvolní. Českou stranu navíc tlačí čas. Pokud se resort včas nerozhodne a finance blokované pro problémové stavby nenabídne projektům, které v první vlně zůstaly takzvaně pod čarou, může o ně úplně přijít. Peníze je potřeba utratit do konce roku 2015.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o eurodotacích na čističky odpadních vod připravila pro Ranní Radiožurnál Lucie Husárová

„Optimistický scénář je, že se nám podaří nalézt rozumné řešení, jak ještě dosáhnout podpory pro zhruba deset, v nejoptimističtějším scénáři až patnáct. U ostatních situace nadále zůstává složitá i po posledních jednáních," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a dodává:

„Bohužel se nám také s ohledem nový metodický pokyn začíná blížit čas, kdy budeme muset některá jednání zastavit, protože budeme muset vstoupit do hry s takzvaným zásobníkem. Tedy náhradními projekty tak, abychom v cílovém stavu neriskovali nevyčerpání finančních prostředků.“

O tom, jak dlouho se ještě bude pokoušet s Bruselem dohodnout na 30 problémových čističkách, nechce ministr mluvit. Před Vánocemi se jako konečném termínu mluvilo o konci ledna.

Evropská komise má problém s tím, že by měla platit projekty, na kterých by posléze vydělávala soukromá firma. Většina měst totiž vodovodní síť pronajímá soukromým vodárnám.

Lucie Husárová 1, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme