Až 35 procent počítačových programů se v Česku používá nelegálně

Softwarové pirátství je čím dál větším problémem. V Česku je nelegálně používáno až 35 procent počítačových programů. To už je množství, které se přímo dotýká české ekonomiky. Vysoké ztráty z nezákonně drženého softwaru na ni mají dopad v řádu miliard korun. Proti zlodějům softwaru bojuje protipirátská organizace BSA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto)

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Krádeže softwaru mají podle odborníků nepříznivý dopad na českou ekonomiku, protože zdejší výrobci programů kvůli tomu ročně přicházejí o tržby ve výši téměř čtyř miliard korun.

Kdyby se software používal legálně, má z něj česká ekonomika až čtyřikrát větší prospěch než z pirátského. Z údajů protipirátské organizace BSA například vyplývá, že pouhý jednoprocentní nárůst užívání zákonně používaného programu posílí ekonomiku o 5,5 miliardy korun.

Nejvíce se kradou operační systémy. Nelegálně se ve velkém množství používají rovněž kancelářské aplikace a antivirové programy. Odborníci odhalují také případy nezákonně drženého softwaru pro grafiky a projektanty. Nejvíce případů takto používaného softwaru je mezi malými a středními podniky. V domácnostech se často objevují například hry.

Pirátství je možné nahlásit

Jak proti nelegálnímu používání softwaru bojovat? Účinnou metodou je podle odborníků třeba to, když nelegální držení programu nahlásí zaměstnanec firmy. Například v anglosaských státech je spolupráce s informátory v mezích zákona zavedenou praxí.

Říká se jim „lovci pirátů". Podobný systém na odhalování a usvědčování firem nebo lidí, které užívají programy v rozporu se zákonem, už funguje také v Česku. A může se ho zúčastnit kdokoli.

„Stačí, aby ten člověk šel na webové stránky softwarelegalne.cz. Tam najde tlačítko pro nahlášení pirátství a může si přečíst podmínky spolupráce,“ vysvětluje Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA, která program v Česku spustila, a dodává:

Počítačový hacker (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Vyplní formulář s detailními informacemi, kde chceme vidět, kde dochází k tomu pirátství, jakou má formu. A v případě, že shledáme ten případ relevantním, tak ho budeme kontaktovat a budeme s tím subjektem dál spolupracovat na rozkrytí případu.“

Podle Hlaváče pak prohlídky ve firmách provádí policie, organizace po shromáždění materiálů a informací obvykle podá trestní oznámení.

Své programy si proti nelegálnímu používání chrání i samotní výrobci. Ve firmách většinou vznikají úvary, které se pirátstvím zabývají. Má ho například i český Microsoft.

„V rámci společnosti Microsoft máme zaměstnance, kteří se zabývají problematikou pirátství. A současně jsme členem asociace BSA a velmi si vážíme aktivit projektů, které napomáhají snižování pirátství nejen v České republice. Míra softwarového pirátství v České republice je 35 procent a z pohledu Microsoftu se bavíme o ztrátě v řádu milionu korun ročně,“ říká Ladislava Poláková, která má v Microsoftu na starosti protipirátské aktivity.

kko, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme