Až 90 procent lidí nepozná rizikovou půjčku, snadno pak podléhají lichvářům

Nejbezpečněji si půjčují lidé v Praze a ve středních Čechách, naopak v chudších regionech mají lidé s rozpoznáním rizikového věřitele velké problémy. Například obyvatelé Vysočiny poznají bezpečného věřitele jen v 9 procentech případů, zatímco Pražanům se to podaří ve 40 procentech a Středočechům ve 36 procentech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní letáky, úvěry, půjčky

bankovní letáky, úvěry, půjčky | Foto: Eva Odstrčilová

Vyplývá to z průzkumu, který zpracoval projekt Navigátor bezpečného úvěru společně s výzkumnou společností GfK Czech.

„Základním faktorem je vzdělání a sociální úroveň. Čím jsou lidé sociálně lépe situovaní, tím mají větší finanční gramotnost a tím méně podléhají svodům lichvářů,“ vysvětluje mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeněk Soudný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky projektu Navigátor bezpečného úvěru přiblížil jeho mluvčí Zdeněk Soudný

Lidé finančně gramotní jsou podle něj schopni lépe se orientovat v nabídce finančních produktů a dokážou rozeznat bezpečnou půjčku od lichvářské.

„Lidé už se naučili základní parametry, sledovat RPSN a některé základní podmínky ve smlouvě. Oproti minulým letům se ukázalo, že lidé častěji čtou smlouvy. Ale stále je velkým problémem to, že ve smlouvách jsou mnohdy nezřetelné podmínky, které tím, že je lidé podepíšou, je mohou zavázat například k platbě velkých sankcí za pozdní splacení nebo třeba naopak za předčasné splacení, protože na to mnohdy lichváři sázejí,“ upozorňuje Soudný.

Jedním z varovných signálů by podle něj mělo být to, když lidi někdo nutí smlouvy rychle podepsat. „Vždy máte možnost vzít si formulář domů, kde ho důkladně prostudujete, seznámíte se s podmínkami a teprve druhý či třetí den se můžete vrátit a úvěrovou smlouvu podepsat,“ popisuje jedno ze základních pravidel půjčování.

Nejčastějším důvod pro spotřebitelské půjčky je stále nákup vybavení domácnosti nebo auta. „Ale ukazuje se, že stále více stoupají také spotřebitelé, kteří potřebují půjčku pro uhrazení každodenních potřeb, ať už na nákup potravin nebo zaplacení nájemného,“ říká mluvčí projektu.

Právě tito lidé jsou podle něj nejvíce ohroženi, protože často nedosáhnou na běžné spotřebitelské úvěry, a snáze proto podléhají lichvářům.

Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme