Až o čtyři koruny mají zdražit cigarety, daň chce vláda zvyšovat postupně

Cigarety a tabák zřejmě podraží. Za dva roky by měli kuřáci za krabičku zaplatit asi o čtyři koruny víc než dnes. Zdražení má být postupné. Změnu přináší novela, jejíž návrh schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigareta, ilustrační foto

Cigareta, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Gabriella Fabbri

Ministerstvo financí sice původně počítalo s jednorázovým zdražením, nakonec se ale rozhodlo, že zvýšení daně rozloží do dvou let.

V příštím roce tak kuřáci zaplatí za krabičku o dvě koruny víc, v roce 2014 pak o další dvě koruny. Zatímco teď kuřáci z jedné cigarety zaplatí státu spotřební daň 2,10 koruny, za dva roky to bude o dalších 15 haléřů víc.

Do státního rozpočtu by tak zvýšení spotřební daně mohlo příští rok přinést 1,4 miliardy a v roce 2014 necelé dvě miliardy korun. Další zvyšování sazby by prý už ale podle premiéra Petra Nečase (ODS) nebylo vhodné.

„Vyššímu zatížení zejména drahých cigaret je vhodnější se vyvarovat z toho důvodu, že by podporovalo změnu spotřebitelských preferencí a směřovalo k přechodu od drahých cigaret k levným, což by vedlo k poklesu výnosům spotřební daně,“ upozornil Nečas.

Ministerstvo financí zvyšuje cenu tabáku kvůli nařízení Evropské unie. Odborníci ale varují, že takové zdražení se na zvycích kuřáků příliš nepodepíše a v boji proti kouření výrazně nepomůže.

Zvýšení ceny cigaret o 4 koruny příliš kuřáků neodradí, tvrdí experti

Číst článek

mta, Martina Spěváčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme