Až pětina benzinu prodaného v ČR není zdaněná. Stát to chce změnit

Až pětina benzinu, který se prodá v Česku, není zdaněná. Překupníci tak připraví stát ročně o zhruba osm miliard korun na DPH a minimálně o jednu miliardu u spotřební daně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Hospodářské noviny dnes napsaly, že velké množství levných pohonných hmot pochází z Německa, konkrétně z rafinérie v Ingolstadtu, vzdálené zhruba 200 kilometrů od Rozvadova.

Princip je následující: vznikne fiktivní společnost, která prodá benzin či naftu, DPH přizná, pak ale zkrachuje a peníze nezaplatí. A tak stále dokola. Přitom tuzemské pumpy, které nabízejí tímhle způsobem nakoupené pohonné hmoty, je prodávají mnohem levněji než stanice, jež daně platí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodech s nezdaněnými pohonnými hmotami mluvil v Ozvěnách dne šéfredaktor magazínu Petrol Tomáš Mikšovský

Podle šéfredaktora magazínu Petrol Tomáše Mikšovského se tyto podvody dějí už asi od roku 2008, nyní ale tato vlna kulminuje.

„Ta černá sféra je velice sofistikovaná, už jsou to i řekněme mezinárodně organizované skupiny, které obchodují především s DPH, a bohužel si vybraly středoevropský region, Českou republiku,“ poznamenal Mikšovský v Ozvěnách dne.

Obchodům s levnějším nezdaněným benzínem by podle něj měla ve velké míře zabránit opatření, která teď chystá stát. Jde hlavně o novelu zákona o DPH, která zpřísní podmínky pro registraci obchodníků s pohonnými hmotami.

„Protože ti podvodníci využívají takzvaných karuselových řetězců, kdy je třeba 10, 20 firem za sebou seřazeno. V tom řetězci jedna z těch firem neodvede DPH a na konci toho řetězce máte levnější pohonné hmoty,“ popsal fungování těchto daňových podvodů Mikšovský.

Nyní se jedná o tom, že obchodníci s pohonnými hmotami budou muset skládat kauci ve výši 10 až 20 milionů, což se ale při počtu 10 až 20 subjektů v řetězci už podvodníkům nevyplatí, a pozornost nejspíš přesunou na jinou komoditu.

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme