Babiš připustil nižší daně. Více se shoduje s opozicí než s koaličními partnery

Přestože volby do Poslanecké sněmovny budou až za tři čtvrtě roku, už teď je jasné, že jedním z nejdůležitějších témat budou daně. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je pro jejich snížení, hlavně co se týče DPH. V tom se shoduje s opozicí, zatímco koaliční partneři jsou proti, informoval deník Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

„Chceme mít nízké daně, prostor na snižování je,“ řekl Hospodářským novinám Babiš. Tomu nejvíce vadí současné nastavení sazeb daně z přidané hodnoty. Do nejnižší desetiprocentní kategorie patří léky a knihy. Prostřední, 15procentní, se týká stravování v restauracích, potravin nebo vodného a stočného. A do nejvyšší jedenadvacetiprocentní kategorie patří většina služeb a zboží.

„Druhá sazba DPH je příliš vysoká,“ tvrdí ministr financí. Nejnižší sazbu prosadila předloni Sobotkova vláda. Zbylé dvě jsou v platnosti od roku 2013, kdy je jako opatření proti finanční krizi schválila Nečasova vláda, ve které byl ministrem financí současný lídr TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nejlepší výsledek od vzniku Česka. Rozpočet skončil loni s přebytkem 61,8 miliardy korun

Číst článek

A právě Kalousek souhlasí s vrácením sazeb DPH na úroveň před finanční krizí. „Pokud Andrej Babiš tvrdí, že by chtěl sazby DPH dát zpátky na 20 a 10 procent, tak to je můj návrh, o kterém se bude ve středu hlasovat. Tak doufám, že s tím bude souhlasit a že to podpoří,“ řekl Kalousek.

Je to ale velmi nepravděpodobné, protože jeho návrh už vláda dříve zamítla. Navíc se koalice při svém vzniku domluvila, že v daňových věcech budou hlasovat vždy jednotně. Do budoucna by se ale Babiš mohl domluvit s ODS a TOP 09 na úpravě daní.

Například na snížení odvodů na sociální pojištění pro zaměstnance i zaměstnavatele. Česko má podle nich příliš drahou pracovní sílu. Odvody pohltí téměř třetinu náklady. V zemích OECD je to přitom v průměru o téměř deset procent méně.

Nesoulad v koalici

Ohledně daní se Babiš více shoduje s opozicí než s koaličními partnery. Podle lidovců současný daňový systém moc úprav nepotřebuje. „S ním jako celkem nechceme hýbat, důležitá je stabilita,“ řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Je spíše pro zvýšení počtu odpočitatelných položek a bonusy na poplatníka, manželku a děti.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) také není pro celoplošné snižování daní. Navrhuje snížit daně jen rodinám s nízkým nebo středním příjmem a zvýšení daní bohatým lidem, uvedl v prosinci. Společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) také navrhují zavedení korporátních daní, které by se týkaly velkých společností typu bank a mobilních operátorů. S tím ale nesouhlasí ani vládní, a ani opoziční strany.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme