Babiš: Tlak na rozpočet je obrovský, deficit 70 miliard nemusí být udržitelný

Deficit státního rozpočtu na příští rok, který měl podle původních plánů činit 70 miliard korun, by se mohl ještě zvýšit. Po jednání s několika ministry o výdajích v příštím roce to dnes připustil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Až dosud přitom na takovém schodku trval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Babiš po několika jednáních se zástupci ministerstev prohlásil, že tlak na navyšování rozpočtů resortů je velmi silný. Je proto podle něj otázkou, zda se podaří udržet plánovaný deficit.

„To jsou všechno miliardové položky, se kterými jsme nepočítali. Rozpočet je pod obrovským tlakem,“ řekl ministr financí.

Navýšení rozpočtů některých resortů po jednání s ministrem financí:
(původní návrh částka po jednání)
ministerstvo vnitra 55,8 ➞ 58,9
ministerstvo pro místní rozvoj 3,2 ➞ 6,1
ministerstvo obrany 46 ➞ 47,5
ministerstvo kultury 10,5 ➞ 11,3
ministerstvo školství 131,1 ➞ 132,6

Zmínil například výdaje navíc v souvislosti s přísunem uprchlíků, novou bezpečnostní situací v Evropě nebo náborem nových policistů a vojáků.

Jednotlivým ministerstvům se prý Babiš bude snažit maximálně vyhovět v rámci plánovaného deficitu, „i když je otázka, jestli pod takovým tlakem bude deficit udržitelný,“ poznamenal.

Zatím na něm ale prý ministerstvo financí trvá. Vláda bude o výši schodku rozhodovat v polovině září. Jeho případné zvýšení by mohlo být v řádu jednotek miliard korun.

Více dostane obrana, vnitro i místní rozvoj

Babiš dnes jednal o rozpočtu trojice resortů – ministerstva vnitra, místního rozvoje a obrany. Všem třem se rozpočty na příští rok zvýší.

Vnitro, které požadovalo další čtyři miliardy, dostane oproti původnímu návrhu přibližně 3 miliardy navíc. Přes jednu miliardu půjde na řešení uprchlické krize, zbylá částka mimo jiné na rozvoj policie, hasičů a financování registru smluv.

Ministerstvo vnitra dostane do rozpočtu na příští rok o tři miliardy korun víc

Číst článek

Rozpočet ministerstva pro místní rozvoj na příští rok stoupne o necelé tři miliardy korun. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) na dnešním jednání od Babiše požadovala další 1,5 miliardy korun, když 2,6 miliardy korun navíc získala již zhruba před dvěma týdny. Nakonec jí však Babiš dnes přidal jen 370 milionů korun.

„Nebudeme žádný program vypouštět, ale omezíme částku, která bude. Ale já ještě neházím flintu do žita, protože bude jednání vlády a já se domnívám, že peníze do území prostě jít musí. Možná na úkor jiného resortu, ale máme tady 6500 obcí a 14 krajů s Prahou a ty peníze prostě všichni potřebují,“ míní Šlechtová.

Na obranu půjde příští rok o 4 miliardy víc než letos, hlavně na nové vojáky

Číst článek

Obraně pak rozpočet oproti původnímu plánu stoupne o 1,5 miliardy na zhruba 47,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany, které požadovalo navýšení o 2,1 miliardy, finance využije především na nábor nových vojáků.

ČTK, Věra Pfeifferová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme