Bakalovo vydavatelství pravděpodobně posílí. Média spekulují, že kupuje Centrum Holdings

Mediální trh očekává další velkou změnu. Vlastníkem internetové společnosti Centrum Holdings se má stát vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly. Píše to server Česká média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noviny

Noviny | Foto: stock exchange

Dosavadním majitelem Centrum Holdings je americký fond Warburg Pincus. Centrum vydává internetový deník Aktuálně.cz, placený deník Insider, provozuje portály Centrum.cz a Atlas.cz.

Centrum Holdings má aktivity také na Slovensku, v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. Firma v posledních letech vykazovala ztrátu. Například v roce 2010 to bylo 27 milionů korun. Centrum bylo proto na prodej už delší dobu a zájemců o něj bylo víc.

Jestli nakonec Centrum skončí v rukou Zdeňka Bakaly, není úplně jisté, přiklánějí se k tomu ale média. Mluvčí Zdeňka Bakaly Tomáš Pavlík napsal, že spekulace kolem akvizic firma nekomentuje. Prodejní cena není známá, ale američtí investoři Centrum v roce 2007 koupili za 2,6 miliardy korun.

Zatímco na jedné straně Zdeněk Bakala kupuje, na druhé prodává. V pátek prodal slovenský Ecopress, který má renomé velmi seriózního vydavatelství, vydává slovenské Hospodárske noviny a odborné magazíny.

Ecopress přešel do rukou dalšího miliardáře Andreje Babiše, přesněji jeho firmy Agrofertmedia. Ta vydává list 5+2.

Obě strany se domluvily, že detaily transakce nebudou zveřejňovat. Příjem za prodej se ale podle komentátorů hodí, protože i Bakalova Economia je ve ztrátě, předloni to bylo 21 milionů korun.

Dopady na mediální trh

Pokud by Centrum získala Economia, na mediální trh by to mělo několik dopadů. Centrum v Česku zaměstnává přes 200 lidí, podle médií ale Bakala do budoucna údajně počítá jen s částí z nich.

Pro vydavatelství Economia by to také představovalo další ústup z klasického mediálního, tedy tištěného byznysu - vydává Hospodářské noviny, týdeník Respekt a odborný týdeník Marketing & Media, ale omezilo portfolio časopisů. Znamenalo by to naopak posílení internetu.

A to je vlastně momentální trend v médiích všeobecně. Navíc podle odborníků právě v internetu Economia v poslední době zaostala a Zdeněk Bakala by výrazně zvětšil svůj vliv na české mediální scéně.

Jaroslav Skalický, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme