Banánů s nálepkou Fair trade je v Česku stále málo

Takzvané Fair trade banány jsou v západní Evropě běžné. U nás jsou k dostání zatím jen v jednom maloobchodním řetězci a navíc ne vždy. Malí farmáři v Ekvádoru ale doufají, že jich bude i v Česku na pultech čím dál víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli plantážím banánovníků migrovali do Nikaraguy Evropané, i černí otroci

Kvůli plantážím banánovníků migrovali do Nikaraguy Evropané, i černí otroci | Foto: Fotobanka stock.xchng

Joaquín Vásquez je šéf velkého zemědělského svazu na pobřeží Ekvádoru s názvem UROCAL. Pěstují hlavně banány a kakao. Družstvo funguje už desítky let, od agrární reformy v Ekvádoru. Dnes sdružuje 600 farmářských rodin. V posledních letech se zaměřují na udržitelné zemědělství, ekologické zemědělství a také na Fair trade.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pěstování Fair trade banánů v Ekvádoru se zajímal David Koubek

Fair trade znamená, že někdy zaplatíte za daný výrobek víc peněz než za obyčejný. Ale protože je to v překladu spravedlivý obchod, zaručuje, že ten, kdo stojí na úplně opačné straně, tedy většinou malý farmář, dostane dostatečnou odměnu.

„Normální, konvenční trh jde jen po zisku. Je zaměřený jen na existenci trhu samotného. Ale ve středu zájmu Fair trade, tedy spravedlivého obchodu, stojí lidská bytost,“ říká Joaquín Vásquez.

Při běžném konvenčním obchodě se musejí malí zemědělci spolehnout na prostředníky, kteří se snaží nakupovat banány za co nejmenší cenu, ta navíc v průběhu roku kolísá. Naopak Fair trade podle Vásqueze zaručuje stabilní cenu po celý rok. Má také ochránit práva farmářů a lidí, které zaměstnávají. Část ceny je vyhrazená a jde na nejrůznější bohulibé účely.

Značka fair trade

„S pomocí této fairtradové prémie můžeme investovat do nejrůznějších sociálních či ekologických programů - lepší podmínky pro práci, podporujeme vzdělávání dětí z farmářských rodin. Například společně se státem vytvářejí školky pro předškolní děti nebo se starají o zdraví. Dbají také na šetrné hospodaření s vodou.“

Bio je bez chemikálií

Navíc kromě fair trade mají banány z družstva UROCAL certifikát ekologického zemědělství - jsou tedy bio.

„V konvenčním pěstování se používají chemikálie. A to je nebezpečné jak pro farmáře, tak pro spotřebitele. Často to jsou také monokultury, protože se pěstuje jen jedna plodina, je náchylnější ke škůdcům a chorobám a tím víc se používá chemikálií,“ vysvětluje Vásquez.

Tomu se uvědomělí farmáři brání tak, že pěstují více plodin najednou a učí to i ostatní, kteří chtějí ekologickou produkci okoukat.

Oslovte svého prodejce

Jak říká šéf ekvádorského družstva UROCAL, do programu Fair trade je u nich zapojeno zatím 140 rodin. Byl by ale rád, kdyby jich bylo víc. K tomu ale musejí lidé v zemích, kam se banány dovážejí, nakupovat víc banánů s nálepkou Fair trade.

V Česku se zatím skoro neseženou. Organizace, které podporují spravedlivý obchod proto chtějí pomoci zákazníkům oslovit přímo jejich obchody a supermarkety.

„Fungovalo by to tak, že se člověk může podívat na naše stránky www.zaferovebanany.cz a tam si vybrat město ve kterém žije, supermarkety, ve kterých běžně nakupuje a oslovit emailem přímo zástupce těchto obchodů s tím, že já u vás nakupuji a chci kupovat Fair trade banány, protože si myslím, že je to správné,“ vysvětluje Barbora Mrázková z organizace Na Zemi.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme