Banka HSBC se přiznala k praní špinavých peněz, zaplatí rekordní pokutu

Největší evropská banka HSBC se přiznala k praní špinavých peněz. Stala se tak první bankou na světě, která něco takového udělala. S ministerstvem spravedlnosti Spojených států se dohodla, že dobrovolně zaplatí rekordní pokutu v přepočtu 37,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka HSBC

Banka HSBC | Zdroj: Reuters

Banka měla pomáhat prát špinavé peníze například mexickým drogovým kartelům. Přes banku také tekly peníze do zemí, které podléhají americkým sankcím, například do Íránu nebo Severní Koreje.

Jde o aktivity v letech 2007 a 2008, kdy měli své účty u mexické pobočky bankovního domu drogoví bossové, kteří banku rádi využívali. Jeden z těchto bossů prý dokonce banku kvůli "laxnímu přístupu" k praní peněz doporučoval. V této době přes pobočku dorazilo do Spojených států sedm miliard vypraných dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O praní špinavých peněz v bance HSBC mluvil v dopoledním Radiožurnálu Jaromír Marek

„Drogoví baroni přinesli peníze z prodeje kokainu v aktovce do mexické pobočky, ta je bez problémů přijala a pak je v hotovosti letadlem dopravila do USA, kde byly deponovány v pobočce HSBC,“ popsal postup při praní špinavých peněz spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka.

Problematické byly i účty tisíců klientů v pobočce na Kajmanských ostrovech, přes které se praly také pochybné peníze. Přes účty HSBC plynuly, a to i navzdory mezinárodním sankcím, peníze i do Íránu nebo Sýrie. HSBC měla také spolupracovat se saúdskoarabskou bankou Al Rajhi, která má být napojena na teroristické skupiny.

Banka už se s americkým ministerstvem spravedlnosti dohodla, že dobrovolně zaplatí rekordní pokutu - 1 miliardu a 920 milionů dolarů. Před podpisem je také dohoda s dalšími americkými orgány a s úřady ve Velké Británii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup při praní špinavých peněz v HSBC popsal spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka a dopady na banku zmínil investiční bankář Ondřej Jonáš

Rekordní pokutu dostala banka za to, že po léta ignorovala rady a doporučení regulátorů a svým laxním přístupem nechala prát miliardy dolarů z drog. Vedení banky se dušuje, že o ničem nevědělo. Přiznání a ochota zaplatit pokutu přišly poté, co vyšetřovací komise amerického Senátu nezákonný postup banky podrobně zdokumentovala.

Za porušení amerických sankcí musela v minulosti sáhnout do kapsy i jiná britská banka. Menší ústav Standard Chartered zaplatil v přepočtu necelých šest miliard korun.

Pravidla se nejspíš zpřísní

Podle bývalého ministra financí a někdejšího viceprezidenta Evropské investiční banky Ivana Pilipa je poměrně obtížné nekalé postupy v bance odhalit. Spíš se to stane v případě běžných střadatelů než velkých transakcí.

„Tam příslušný člověk zavře oko, protože je sám motivován. Centrála by to ovšem měla mít nastaveno tak, aby větší operace, které jeví znaky nestandardnosti, objevila,“ míní Pilip. Pro HSBC nebude podle něj aféra znamenat velký problém. Příliš se to neodrazilo ani na cenách jejích akcií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr financí a někdejší viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip v poledních Ozvěnách dne

„Sice poklesly, ale velmi mírně. Případ byl znám už delší dobu a už došlo také ke změně ve vedení banky. Dne je to už vlastně jen doznívání starého problému,“ tvrdí Pilip. Problematické chování banky HSBC není podle něj nijak ojedinělé.

„Není to tak dávno, co procházela vyšetřováním v americkém senátu Citibank z důvodů podezření na praní peněz některých světových politiků, především z Afriky,“ připomněl Ivan Pilip.

Případ prý povede ke zpřísňování pravidel po celém světě, což negativně dopadne i na drobné střadatele.

Jiří Hošek, Igor Maňour, Jaromír Marek, Václav Sochor, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme