Bankéř Rothschild vsadil v přepočtu 4 miliardy korun na pokles eura

Světoznámý bankéř Rothschild chce vydělat na krizi eurozóny. Vsadil 130 milionů liber, tedy v přepočtu skoro 4 miliardy korun, na pokles eura. Informaci přinesl britský list The Daily Telegraph.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince Euro

Mince Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle ekonoma Zdeňka Kudrny z Rakouské akademie věd není Rothschildův počin nijak výjimečnou zprávou.

„Je to součást celkem běžných přenastavování pozic různých investičních skupin. Je třeba říci, že je to sázka na to, že euro poklesne, nikoli na to, že by se euro mělo rozpadnout nebo na nějaký scénář tohoto typu,“ říká Kudrna.

„Finanční struktura, na kterou sází, je, že si půjčí euro a bude doufat, že jeho kurz poklesne. Později ty peníze vrátí a tím, že euro mezitím poklesne, na tom vydělá. Zůstane mu rozdíl z toho, za kolik si půjčil a za kolik to vrátí,“ vysvětluje ekonom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl ekonom Rakouské akademie věd Zdeněk Kudrna

Objem Rothschildovy investice není podle Kudrny v celkovém objemu finančního sektoru nijak zvláštní. „Myslím, že ta zpráva je tak zajímavá jen díky tomu, že se jedná o bankéře z prominentní bankéřské rodiny,“ míní ekonom.

Přidává však také britský kontext. „Blíží se totiž 20. výročí takzvané černé středy, kdy spekulanti, především George Soros, vydělali neuvěřitelné peníze na tom, že sázeli proti britské libře. Proto možná tato transakce vzbuzuje větší mediální zájem, než by bylo opodstatněné,“ myslí si Kudrna.

Zatímco úspěšné sázky vcházejí do paměti, prodělky jsou běžnou součástí každodenního fungování finančních trhů.

„O těch se zpravidla dozvíme pouze v případě, že manažeři začnou švindlovat a ty ztráty skrývat, takže narůstají velmi prudce a pak dojde v nějakém okamžiku k jejich odhalení. Jinak je to běžný vývoj,“ uzavírá Zdeněk Kudrna.

Lubica Bergmanová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme