Síť bankomatů v Česku se rozrůstá. V některých si lidé nově peníze vybírají přímo z auta

Bankomatů v Česku přibývá. A to i přesto, že podle statistik zákazníci častěji platí kartou. Podle Sdružení pro bankovní karty je dnes po celé republice přes pět a půl tisíce bankomatů. Přístroje získávají nové funkce a postupně tak zastávají práci lidí na přepážkách.

Reportáž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V zemích eurozóny vychází použití platební karty obvykle docela příznivě. Ale pokud vám zahraniční bankomat nabídne přímý přepočet na koruny, tuhle nabídku nevyužívejte.

Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jsem u pražského metra Budějovická, v areálu nákupního střediska. Kolem mě - ve vzdálenosti asi padesáti metrů - je celkem pět bankomatů. Každý patří jiné bance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

„Stojíme před moderním typem bankomatu. Vlastně nestrkáte kartu do žádného otvoru, kde by mohla být nainstalovaná třeba čtečka, která vám bude snímat údaje o vaší kartě. Tím pádem předcházíte takzvanému skimmingu, což je vlastně jeden z nejčastějších pokusů o podvod,“ říká Radiožurnálu Lukáš Kropík, mluvčí České spořitelny, která má největší síť bankomatů v Česku.

Ty už zčásti nahrazují služby pracovníků na přepážkách bank. Kromě jednorázových plateb si přes obrazovku lidé zřídí třeba trvalé příkazy nebo si vloží peníze na účet.

„V minulosti jsme přistoupili k redukci naší pobočkové sítě. Denně registrujeme přes 200 tisíc výběrů, což znamená přibližně 160 výběrů za minutu,“ pokračuje.

Chcete půjčku? Banka vám prozkoumá mobil. Máte ale právo vědět, co se o vás dozvěděla

Číst článek

Bezkontaktní bankomaty

Za poslední rok počet bankomatů zdvojnásobila například společnost Air Bank. Podle mluvčí Jany Karasové se tak firma snaží obstát v konkurenčním boji bankovních domů.

„Novinkou, kterou teď chystáme, jsou výběry z bezkontaktních bankomatů pomocí chytrého telefonu,“ řekla.

Ve svém mobilu zapínám aplikaci, která mi vyhledává nejbližší bankomat v okolí. GPS navigace mě navádí a ukazuje, že v okruhu tří kilometrů je víc než 200 bankomatů.

Právě na řidiče myslí například Komerční banka. Takzvaně „po americku“ si totiž lidé můžou vybrat peníze přímo od volantu, aniž by museli k bankomatu chodit.

Podle mluvčího Komerční banky Michala Teubnera si na novinku klienti zatím zvykají. „Celkový objem přesáhl 10 milionů korun. Ta bilance je trochu nižší.“

Takzvaný drive-up bankomat by se ještě letos měl objevit také v Hradci Králové.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme