Zkontrolujte si peněženku. Starším bankovkám končí platnost, mají užší stříbřitý proužek a nemění barvu

Platnost starších vzorů bankovek v hodnotě 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun z let 1995 až 1999 skončí na konci června letošního roku. Další dva roky bude možné neplatné bankovky vyměnit na pokladnách bank a na všech sedmi územních zastoupeních České národní banky. Od 1. července 2024 pak bude možné bankovky vyměnit pouze u ČNB, a to neomezenou dobu. Vyplývá to z informací, které ČNB zveřejnila na internetu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Bankovky v hodnotě 1000 korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bankovky, které ČNB stahuje z oběhu, jsou rozpoznatelné především šířkou stříbřitého proužku, který protíná bankovku. Ten je úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. „Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky,“ upozornila dále banka.

Česká národní banka zahájila intervence na devizovém trhu proti oslabování koruny

Číst článek

S výjimkou bankovky v hodnotě 5000 korun, pro kterou se nic nemění, tak zůstane po 30. červnu v oběhu pouze jeden platný vzor od každé hodnoty bankovky. „Cílem tohoto kroku je mít v každé nominální hodnotě běžně používaných bankovek od 100 Kč do 2000 Kč pouze bankovku jednoho vzoru, což přinese významné zjednodušení pro obyvatele České republiky a i pro zahraniční návštěvníky. Sníží se tak nejistota či obavy z toho, zda jsou starší vzory bankovek ještě platné a zda se nejedná například o padělek,“ uvedla ČNB.

Banka starší vzory bankovek průběžně vyřazuje z oběhu v rámci kontroly hotovosti při jejím zpracování. „Do doby ukončení platnosti bankovek doporučujeme veřejnosti platit bankovkami jako obvykle, starší vzory jsou postupně nahrazovány novými,“ uvedla dále ČNB.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu zhruba 2,73 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o tři procenta. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 709 miliard zhruba na 728 miliard korun. Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku dvoutisícikorun, a to 177,3 milionu kusů. Následují tisícikorunové bankovky, dvoustovky a stovky. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme