Bankovky v hodnotě 50 korun bez velkého zájmu definitivně došustily

Už neplatná bankovka se Svatou Anežkou Českou definitivně končí svou éru. 31. březen je poslední možností, jak ji vyměnit v běžné bance. Přitom to není tak dávno, co do našich peněženek naplno prorazila padesátikoruna kovová. Zapátrali jsme v archívu a díky tomu si můžeme připomenout, že to nebylo úplně jednoduché.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neplatné papírové padesátikoruny

Neplatné papírové padesátikoruny | Foto: ČNB

Největší česká dvoubarevná mince má v průměru téměř 3 cm je ověnčená světovou cenou za nejlepší oběživo. Než si ale našla cestu do peněženek a pokladen, stávaly se v obchodech nejrůznější věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh platidla s portrétem Svaté Anežky České připomíná redaktor Martin KnitL

V únoru 2006 se lidé dokázali dokonce kvůli kovové padesátce i pohádat: „Manžel byl včera v trafice a prodavačka mu odmítla tu padesátikorunu vzít, byla na něj hrubá a manžel nakonec odešel s nepořízenou,“ líčí jedna z obyvatelek Ostravy incident. Majitel této trafiky se tehdy nakonec omluvil s tím, že mu onu minci nechtěli na poště, ani v bance vzít.

Dnes už to může vypadat jako závan pamětnických filmů. Padesátikorunová mince si pak rychle a automaticky své místo na slunci našla. Stejně jako kovová dvacetikoruna šmahem vytlačila bankovku s Přemyslem Otakarem I.

Možná se stejná situace bude opakovat, až budeme mít v kapse mince stokorunové.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme