Bankovní domy bojují o klienty. Stovkám tisíc lidí končí smluvená úroková sazba u hypoték

Konkurenční boj bankovních domů se vyostřuje. Stovkám tisíc lidí totiž letos a příští rok končí fixace úrokových sazeb u hypoték. Lidé tak mohou odejít za lepší nabídkou. Banky proto vycítily příležitost, jak získat nové klienty. Díky refinancování mohou lidé oproti stávajícím smlouvám ušetřit. A to stovky i tisíce korun měsíčně. Výhodné podmínky si lidé můžou sjednat také u stávající banky. Platí tu ale pravidlo - čím dříve, tím lépe.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba nových bytů v Praze

Výstavba nových bytů v Praze | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Andrea Janíčková si od banky půjčila 1,8 milionu korun. Chtěla mít jistotu, že jí nějakou dobu hypotéka nezdraží, proto si zafixovala úrokovou sazbu na šest let dopředu. Už příští rok jí ale smlouva končí. V předstihu proto začala porovnávat nabídky konkurenčních firem. A vyplatilo se jí to.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky bojují o klienty. Stovkám tisíc lidí končí smluvená úroková sazba u hypoték. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Švejdová

„Podařila se nám najít nabídku u jiné banky, která nám nabídla hodně zajímavé podmínky, třeba lepší úrokovou sazbu, než máme teď. A proto jsme se rozhodli, že u ní uděláme novou smlouvu,“ říká pro Radiožurnál Janíčková.

Podobnou situaci teď řeší i další domácnosti. Podle odhadů společnosti Golem Finance letos končí fixace sazeb skoro u 140 tisíc půjček. V příštím roce je to ještě zhruba o dalších 15 tisíc hypoték víc.

Úrokové sazby se zřejmě letos zvýší

S novou smlouvou mohou někteří lidé ušetřit. Jde třeba o hypotéky uzavřené před pěti lety. Tehdy dosahovala průměrná úroková sazba 3,5 procent. „Klienti, kteří dnes mají úrokové sazby okolo tří procent, mohou refinancovat za dvě procenta. To znamená, že v případě dvoumilionového úvěru u snížení o jedno procento bude splátka okolo 860 korun menší,“ vysvětluje hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák.

Průměrná sazba hypoték roste, stoupla na 2,03 procenta. Banky už ale uzavřely přes 47 tisíc smluv

Číst článek

Měsíční splátka hypotéky se naopak zvedne klientům, kteří si sjednali sazbu v době nejnižších úroků, tedy loni nebo v první polovině letošního roku.

Zatímco ještě na začátku letošního roku byla průměrná sazba 1,77 procenta, v září už vzrostla na 2,04. Podle očekávání analytiků se navíc ještě v průběhu letošního roku sazby zvýší.

„Jednoznačně porostou. Jsem přesvědčen o tom, že Česká národní banka na svém příštím zasedání dá jasný signál a zvýší základní úrokové sazby. Nepůjde o žádné drama, ale přesto zvýšení úrokových sazeb je nevyhnutelné,“ podotýká ředitel makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

Zdražení se lidé mohou vyhnout

Výraznému zdražení se přesto lidé můžou vyhnout. Některé banky totiž nabízí rezervaci úrokové sazby, a to až dva roky dopředu.

„Máme tak možnost zagarantovat si současné sazby a čekat na moment, kdy nám končí fixace u stávající banky a případně úvěr refinancovat. Můžeme ale i v předstihu oslovit také naši stávající banku a zeptat se jí, zda by nenabídla už nový úrok a novou fixaci. Většina bank je schopna udělat dodatek i v předstihu,“ říká pro Radiožurnál Horňák.

Byty mají až směšně vysoké ceny. Málo stavíme a déle žijeme, vidí důvody realitní expert

Číst článek

Právě na refinancování se teď banky zaměřují víc. Nové půjčky už totiž klienty tolik netáhnou. Můžou za to právě dražší hypotéky. Navíc nemovitosti jsou stále víc nedostupné, a to nejen kvůli vysoké ceně.

„Hlavním důvodem růstu cen nemovitostí je jejich nedostatek, konkrétně v Praze a krajských městech. Dneska probíhá minimální výstavba nemovitostí. Dalším značným důvodem jsou i nízké úrokové sazby,“ dodává ředitel Next Reality Robert Hanzl.

Podle Eurostatu v Česku rostou ceny domů a bytů nejrychleji v celé Evropské unii. Za poslední rok stouply o více než 13 procent. A podle Ondřeje Hona ze společnosti CEMAP porostou i nadále.

„Předpokládáme, že by růstový trend měl ještě nějakou dobu pokračovat. I když v některých krajích již zřejmě ceny nemovitostí dosáhly svého maxima,“ poukazuje Hon.

Pořízení nemovitosti je navíc složitější. Při získání hypotéky lidé musí mít naspořeno víc než dřív. Letos totiž začala platit přísnější doporučení České národní banky.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme