Bankovní poplatky za vedení úvěrových účtů má na Slovensku zakázat zákon

Slovenská vláda chce zákonem zakázat bankovní poplatky za vedení úvěrových účtů. Zatímco v České republice se desítky tisíc klientů brání a hromadně chtějí po bankách poplatky vrátit, Slováci získávají sebevědomí spíš pomalu. Nový zákon by je ale mohl popostrčit, stejně jako příklad z Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka, přepážka

Banka, přepážka | Foto: Eva Odstrčilová

„Můžou mi to vrátit? Nevím. Když je něco od banky, tak to automaticky beru tak, že to určitě nebude zadarmo,“ diví se učitelka Vierka z bratislavské základní školy.

I když by si bance o vrácení poplatků za vedení hypotečního účtu řekla hned, stejně z ní mluví skepse.

„Když bych se o tom dozvěděla a měla bych nějakého dobrého kamaráda právníka, co by ho to bavilo, tak bych o tom určitě přemýšlela. Jenom tak zkusit. Nevěřila bych na sto procent, že mi to vrátí, ale zkouška je zkouška,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger zjišťoval, jaké má veřejnost povědomí o poplatcích za vedení úvěrových účtů

Průměrný poplatek za vedení úvěrového účtu se na Slovensku pohybuje kolem tří eur měsíčně. Některé banky sice od poplatků upustily, celkově je ale hájí.

„Jsme přesvědčení, že poplatek za vedení úvěrového účtu zohledňuje náklady, které s ním má banka spojené, a proto ho pokládáme za legitimní,“ potvrzuje Monika Klobušická ze Slovenské bankovní asociace.

Slovenský bankovní trh není tak velký jako ten český, konkurence mezi bankami není tak tvrdá a banky nemusejí tolik nadbíhat zákazníkům. Sazby hypotečních úroků jsou proto na Slovensku v průměru o jedno procento vyšší než v Česku.

Slováci se prý jen pomalu učí, jak si v bance vyjednat lepší podmínky. „Je jakási rezerva v rámci finančního povědomí obyvatelstva a toho, jaká práva mají, jaké možnosti mají a co všechno si můžou, hlavně z hlediska úvěrů, vydobýt,“ říká analytik společnosti Fincentrum Ján Porázik.

Slovenské banky zatím nehlásí nápor klientů, kteří by chtěli peníze zpátky. Jestli nakonec Slovensko poplatky za vedení úvěrových účtů opravdu zakáže, zatím není jisté. Po vládě musí příslušný zákon schválit ještě parlament. Česká vláda podobný zákaz nechystá.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme