Bankovní rada ČNB by mohla rozhodnout o půjčce MMF

Bankovní rada České národní banky by na svém pravidelném zasedání dnes mohla rozhodovat o tom, jestli půjčí 38 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu ze svých devizových rezerv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Dnešního jednání centrálních bankéřů se má zúčastnit i ministr financí Miroslav Kalousek, který včera na schůzi vlády částku navrhl. Kabinet chce bance za půjčku nabídnout státní záruky, které by ale musel schválit parlament.

„Mám mandát požádat bankovní radu na jejím zasedání o tento krok. Abychom rozptýlili některé obavy o rizicích, mám také mandát od vlády nabídnout České národní bance, uzná-li to za vhodné, že bude garantovat tyto prostředky uložené u MMF pro případ jejich znehodnocení,“ řekl Kalousek.

Guvernér centrální banky Miroslav Singer půjčku fondu nedávno ostře odmítl a označil ji za absurdní.

Pokud by Česká národní banka peníze odmítla poskytnout, muselo by ministerstvo financí zřejmě sáhnout do státního rozpočtu.

Na záchranném eurovalu se zatím odmítly podílet dvě země, které nemají společnou evropskou měnu - Velká Británie a Bulharsko. Některé země naopak řekly, že poskytnou dokonce víc, než o kolik je MMF požádal.

Tomáš Medek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme