Bankovní rada ČNB nezměnila klíčové úrokové sazby

Bankovní rada centrální banky nepřijala ve čtvrtek žádná měnová rozhodnutí. Na její kroky finanční trh přesto nervózně vyčkával. Zatím nebyl zveřejněn ani žádný komentář rady, který by měl na vývoj kurzu koruny vliv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Včera naše měna sice pokračovala v mírném oslabování, ale minulý týden koruna vůči euru posílila až na historických 28,85 Kč za euro. Nejistotu trhu zvýšil člen bankovní rady Jan Frait. Koruna podle něj v posledních týdnech nepřiměřeně posílila a měla by toto zhodnocení korigovat nad 30,50 Kč za euro.

Rychlý vzestup kursu české koruny vůči euru a dolaru v posledních měsících je přímým důsledkem přílivu zahraničních investic do Česka a tím vyvolaného růstu produktivity práce, který způsobuje zvyšování mezd. Vznikající tlak se nemůže při měnové politice ČNB projevit v růstu inflace, soustřeďuje se tedy na směnný kurs místní měny, soudí odborníci v Bruselu.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme