Základní úroková sazba se nezměnila, bankovní rada České národní banky ji ponechala na 0,25 procenta

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Sazby by měly podle ekonomů beze změny zůstat delší dobu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

„Česká národní banka tak i nadále vyčkává, jaký bude další vývoj českého hospodářství,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na posledním měnovém jednání na konci června nechala rada úrokové sazby také beze změny. Naposledy je změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu.

UniCredit Bank se meziročně snížil zisk o polovinu. Za první pololetí vydělala 2,5 miliardy korun

Číst článek

Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Naposledy byla základní úroková sazba na 0,25 procenta od srpna do listopadu 2017. Před pandemií v únoru byla základní sazba na 2,25 procenta.

„Česká národní banka tak i nadále vyčkává, jaký bude další vývoj českého hospodářství, signály které nyní přicházejí, vyznívají spíše optimisticky a naznačují, že by už další uvolnění měnové politiky nemuselo být potřeba,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Úroky beze změny

I podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera se v tuto chvíli zdá být stabilita úrokových sazeb po zbytek letošního a velkou část příštího roku. „Pokud se nezdramatizuje dění okolo koronaviru, zejména pokud nedojde k opětovným uzavírkám ve výrobě, obchodu a službách, tak by ČNB měla držet úroky beze změny po dlouhou dobu, přinejmenším po zbytek letošního roku,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Koruna rekordně posílila. K euru se dostala na úroveň před pandemií koronaviru

Číst článek

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Čtvrtečního jednání rady se zúčastnilo všech sedm centrálních bankéřů. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme