Bankovní trh v Česku se rozrostl. ČNB udělila novou licenci

Na český bankovní trh přichází nový hráč. Jediná banka, která je čistě v českých rukou. Česká národní banka udělila bankovní licenci finanční skupině Fio. Burzovní společnost tohoto jména mění název na Fio banku a postupně se do ní integruje taky stejnojmenná Družstevní záložna. Otázkou ale je, jestli je v Česku místo pro dalšího konkurenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle ředitele a předsedy představenstva Fio banky Jana Sochora se získáním bankovní licence zjednoduší služby společnosti a zvýší se její kredibilita. Nová společnost se chce prosadit tím, co se jí osvědčilo i dosud, tedy nízkými cenami, nulovými poplatky, či on-line obchodováním s akciemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Sochor a Markéta Šichtařová v Ozvěnách dne.mp3

Konkurence se Fio banka nebojí. "Jako malá banka s jasně definovanými českými vlastníky, kteří se na řízení banky zároveň podílejí, dokážeme být ve srovnání s ostatními bankami daleko flexibilnější." dodává ředitel nově licencované Fio banky Jan Sochor.

Na českém bankovním trhu je podle ekonomů prostor pro novou banku velmi malý, konkurence je zde totiž mimořádně vysoká. Nová banka se podle ředitelky analytické společnosti Next Finance Markéty Šichtařové může ale prosadit novým přístupem, jaký zvolila například polská společnost mBank.

Konkurence je pro zákazníky velmi příznivá, důkazem je podle Šichtařové srovnatelnost výnosnosti bankovního podnikání pro akcionáře se Západní Evropou.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme