Bankovní vklady by mohly být pojištěné na dvojnásobek

Poslanci kývli na vyšší pojištění bankovních vkladů. Místo dosavadních padesáti tisíc eur by tak mohly být pojištěny až do sto tisíc eur. To je asi 2, 6 milionu korun. Vládní novelu, která limit navyšuje, sněmovna schválila ve zrychleném čtení. Návrh teď míří do senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní karta

bankovní karta | Foto: Free Stock Photos

Novela také zkracuje lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady. Podle ministra financí Eduarda Janoty norma mění i příspěvek bank do fondu. Finanční instituce do něj zatím přispívají desetinou procenta z pojištěných vkladů.

"Pochopitelně jsou tam záležitosti, které se týkají příspěvků. Ty budou 1,5 procenta z objemu vkladu. Navýšení příspěvků bylo konzultováno s bankovní asociací, s fondem, s národní bankou proto, aby se to nepromítlo do nějakého razantního zvýšení poplatků bank," řekl Janota.

Podobně jako ministr financí vidí dopad zákona i ČSSD. Radiožurnálu to potvrdil místopředseda strany Bohuslav Sobotka. "Pro nás je důležité, že roste jistota pro vkladatele. Zvyšuje se garance pojištění vkladu, do budoucna budeme připraveni na případné turbulence v oblasti finančního sektoru," prohlásil Sobotka.

Poslanec ODS Michal Doktor se ale navýšení bankovních poplatků přesto obává. "Každé navýšení klientského komfortu nakonec platí klienti sami. Toto je upozornění, které jsem sdělil poslanecké sněmovně. Zejména kolegům, kteří zapomínají, že každá bilance má dvě strany," podotkl Doktor.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme