Loni zbankrotovalo nejméně podnikatelů za čtyři roky, pomohl růst ekonomiky a insolvenční zákon

V roce 2017 bylo vyhlášeno 769 bankrotů obchodních společností, což bylo o 135 méně než v roce 2016 a nejméně za posledních deset let. Zároveň bylo vyhlášeno 6344 bankrotů fyzických osob podnikatelů, o 678 bankrotů méně než o rok dříve a nejméně za čtyři roky. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou ve čtvrtek firma poskytla.

Praha (Aktualizováno: 15:06 4. 1. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

V loňském roce bylo podáno 1347 návrhů na bankrot obchodních společností, což představuje pokles o čtvrtinu. Podáno bylo též 7049 návrhů na bankrot podnikatelů, o pětinu méně než v roce 2016.

Soud poslal děti zakladatele sítě drogerií Schleckera kvůli bankrotu do vězení

Číst článek

„Výrazný meziroční pokles počtu vyhlášených bankrotů lze z větší části přičíst velmi dobrému stavu české ekonomiky. U prudkého poklesu počtu návrhů na bankrot podnikatelských subjektů sehrála svoji roli také novela insolvenčního zákona, která nabyla účinnosti v polovině roku 2017,“ komentovala čísla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Počet podaných návrhů na bankrot se ve druhé polovině roku snížil ve srovnání s první polovinou u fyzických osob podnikatelů i obchodních společností o více než dvě pětiny, zatímco počet vyhlášených bankrotů klesl pouze o sedminu v případě obchodních společností a o šest procent u podnikatelů.

Nejméně bankrotů bylo v prosinci

V samotném prosinci bylo vyhlášeno pouze 39 bankrotů obchodních společností, což je o 34 méně než v listopadu a vůbec nejméně za posledních deset let. Na prosinec přitom tradičně připadá nejnižší počet bankrotů firem v rámci roku. Zároveň bylo podáno 77 návrhů na bankrot obchodních společností, což je třetí nejnižší počet za deset let a o pět návrhů méně než v listopadu 2017.

Počet vyhlášených bankrotů podnikatelů byl nejnižší za poslední čtyři roky, když dosáhl 436 bankrotů, o 42 méně než v listopadu. Počet návrhů na bankrot podnikatelů činil 478, o 49 návrhů méně než v listopadu.

Největší pokles v jižních Čechách

V uplynulém roce se počet bankrotů obchodních společností snížil ve 12 ze 14 krajů. Nejvýraznější pokles zaznamenal Jihočeský kraj, kde se jejich počet snížil o 41 procent, a Liberecký kraj, kde došlo k poklesu o 40 procent. Ve Zlínském kraji zůstal počet firemních bankrotů stejný jako v roce 2016 a v Ústeckém kraji se zvýšil o pět procent.

Firmy krachují nejméně od roku 2008, naopak osobních bankrotů přibývá

Číst článek

V Jihočeském kraji se také nejrychleji snížil počet bankrotů podnikajících fyzických osob, a to o 26 procent. Následoval Karlovarský kraj s poklesem o 24 procent a Pardubický kraj s poklesem o 21 procent. Naopak v Praze a Jihomoravském kraji se počet bankrotů podnikatelů meziročně zvýšil o devět procent a v Libereckém kraji o sedm procent.

Více bankrotů jen ve službách

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo vyhlášeno v minulém roce v odvětvích obchod (200 bankrotů), průmysl (130) a stavebnictví (128). Nejméně naopak v zemědělství a dobývání (19 bankrotů), dopravě, skladování a činnosti cestovních kanceláří (35) a ubytování a stravování (41).

Právě v tomto odvětví ale došlo jako v jediném k meziročnímu růstu počtu bankrotů firem, a to o 11 procent. Naopak nejrychleji se počet firemních bankrotů snížil v zemědělství a dobývání (minus 34 procent) a v dopravě, skladování a činnosti cestovních kanceláří (minus 30 procent).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme