Bankrot i zmrtvýchvstání Sazky

Společnost Sazka letos dokázala, že zkrachovat může i loterijní podnik, který na výhrách vyplácí jen polovinu toho, co vybere. Zdánlivě nemožné se podařilo bývalému generálnímu řediteli Sazky Aleši Hušákovi, který firmu s více než padesátiletou tradicí a do té doby téměř monopolem v číselných loteriích přivedl do úpadku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto)

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Píše se 17. leden. Realitní magnát Radovan Vítek podává na Sazku insolvenční návrh. Využívá k tomu odkoupené pohledávky od bank.

Ty se jich zbavují proto, že přestaly věřit opakovaným ujištěním Sazky, že peníze, které si od nich vypůjčila na stavbu multifunkční O2 arény, někdy splatí.

Další ránu Sazce zasadila náhoda. V lednu jeden sázející ve Sportce vyhrál jackpot přes 100 milionů korun. Své peníze ale včas nedostal, přestože v té době ředitel Aleš Hušák ujišťoval o opaku:

Přehrát

00:00 / 00:00

Osudy loterijní společnosti Sazka sledoval celý rok Martin Drtina

„Výhry vyplácíme. Opakuji všechny výhry vyplácíme. Navíc naši sázející mají tu jistotu, že my máme u ministerstva financí složeno dost peněz na jistotě, která v případě jakýchkoli tragických scénářů by ty výhry všem garantovala a vyplatila.“

Důvěrou sázkařské veřejnosti tato zpráva otřásla. Nevyplácení výher začalo šetřit ministerstvo financí a problémů přibývalo.

Kvůli dluhům za dobíjení předplacených karet se k Sazce zády otočily i mobilní operátoři.

Bankrot!

Bankrot už byl tehdy nevyhnutelný. Soud jej vyhlásil koncem března. Akcionářům, sportovním svazům, se neúprosně začal odpočítávat čas, aby se pokusili Sazku, tedy svůj majetek, zachránit.

„Určitě bychom chtěli, aby nějaká, byť i minoritní část podílu Sazky zůstala sportovnímu prostředí. Rozhodně preferujeme variantu takovou, která je dlouhodobě udržitelná. Nechceme na úkor budoucnosti třeba dneska získat nějaké významné výhody,“ naznačil zástupce minoritního akcionáře Českého olympijského výboru Jiří Kejval, že svízelnou situaci měl podle jeho představ vyřešit vstup strategického investora do firmy.

Sazka. | Foto: Emanuel Macoun

Na jeho jménu se ale podílníci nedohodli a osud loterijního podniku tím byl zpečetěn.

Český sport tím přišel o kdysi zlaté vejce. Ještě než se dostala do problémů, odváděla Sazka každý rok sportu miliardu korun.

Aleš Hušák si ani tehdy nepřipouštěl prohru, insolvenční řízení rád přirovnával k šachové partii:

Hušák odchází

„Jak by to mohl být šach - mat, když máme ještě právo odvolání? Já si naopak myslím, že jsme někde ve střední hře a se znalostí práva, kterou mám za celý život, i z toho, co jsem se musel naučit o insolvenčním zákonu, vám garantuji, že to bude dlouhá právní bitva.“

Tak dlouhá ale nebyla. V létě Hušák sám své odvolání stáhl a na funkce ve vedení Sazky rezignoval ještě předtím, než ho valná hromada stačila odvolat.

Aleš Hušák | Foto: Filip Jandourek

Insolvenční správce Josef Cupka pak obálkovou metodou Sazku prodal finančním skupinám PPF a KKCG.

„Před malou chvílí se nám podařilo podepsat předávací protokoly na podnik Sazka . Tím bylo dovršeno úsilí správce konkurzu. A teď mně nezbývá než popřát všechno nejlepší do dalších dnů a ať sazka žije.“

Transakci sice někteří věřitelé i sportovní svazy napadli žalobami. Jejich šance uspět před soudem ale nejsou vysoké.

Na konci roku 2011 Sazka funguje a zvyšuje tržby. Netíží ji dluhy za O2 arénu a zisk generuje svým novým majitelům.

ZPĚT NA ROK V EKONOMICE 2011

Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme