Počet bankrotů firem v Česku byl loni nejvyšší od roku 2017. Meziročně vzrostl o pětinu

Počet bankrotů firem v České republice byl loni nejvyšší od roku 2017. V Česku bylo vyhlášeno 742 bankrotů obchodních společností, což bylo o 22 procent více než předloni. Rovněž bylo vyhlášeno 6279 bankrotů podnikatelů, o 14 procent méně než v roce 2020. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, mince (ilustrační foto)

Počet bankrotů firem v České republice byl loni nejvyšší od roku 2017. V Česku bylo vyhlášeno 742 bankrotů obchodních společností, což bylo o 22 procent více než předloni (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Počet návrhů na bankrot společností vzrostl meziročně o šest procent na 1035. U fyzických osob podnikatelů klesl o 15 procent na 6342 návrhů.

Soudy čelí po změně pravidel náporu žádostí o oddlužení. Chodí jich až třikrát víc než dřív

Číst článek

„V roce 2020 byl i přes výrazný pokles ekonomiky počet bankrotů společností nejnižší od roku 2008, kdy začal platit současný insolvenční zákon. Řada firem, které by zanikly už v průběhu roku 2020, přežívala díky kombinaci státní podpory a skutečnosti, že na sebe větší část roku 2020 nemusely podávat návrh na bankrot bez zbytečného odkladu,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V letošním roce očekává, že počet firemních bankrotů poroste. Společnostem zdražují vstupy i úvěry, což se projeví především u těch subjektů, které se už nyní nacházejí ve špatné ekonomické kondici, dodala.

Počet bankrotů firem i podnikatelů bývá v prosinci v rámci roku tradičně jeden z nejnižších. Loni v prosinci bylo vyhlášeno 54 bankrotů firem, o 15 méně než v listopadu. Zároveň bylo podáno 86 návrhů na jejich bankrot, tedy o 20 méně než o měsíc dříve.

Nejvíc v Praze

V prosinci bylo také vyhlášeno 437 bankrotů podnikatelů, o 93 méně než v předchozím měsíci. Snížil se i počet návrhů na jejich bankrot, kterých bylo podáno 489, o 56 méně než v listopadu.

Nejvíce firemních bankrotů bylo loni vyhlášeno v Praze (334), dále v Jihomoravském kraji (84) a v Moravskoslezském kraji (69). Naopak nejméně jich bylo vyhlášeno ve Zlínském a v Královéhradeckém kraji (shodně 13) a na Vysočině (14).

České firmy loni vyhlásily nejméně bankrotů za posledních 11 let, jde o dlouhodobý pozitivní trend

Číst článek

Největší meziroční nárůst zaznamenal Pardubický kraj (o 79 procent), Plzeňský kraj a Moravskoslezský kraj (shodně o 53 procent). Naopak největší pokles byl v Královéhradeckém kraji (35 procent). Počet bankrotů klesl ještě na Zlínsku (o 24 procent) a v Ústeckém kraji (o 18 procent).

Nejvíce bankrotů podnikatelů bylo loni vyhlášeno v Praze (761), v Ústeckém kraji (742) a v Moravskoslezském kraji (694). Nejméně naopak v Kraji Vysočina (219), ve Zlínském, kraji (251) a v Karlovarském kraji (261).

Počet bankrotů podnikatelů meziročně vzrostl pouze v Karlovarském kraji a v Praze. Na západě Čech se zvýšil o 13 procent, v hlavním městě o sedm procent. Ve zbývajících krajích jejich počet klesl, nejvíce v Pardubickém kraji, konkrétně o 28 procent. V Královéhradeckém kraji se snížil o 25 procent a v Plzeňském kraji o 24 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme