Bankrot Řecka je nejlepším řešením, míní ekonom Žamberský

Řecko balancuje na pokraji bankrotu. Podle řeckého listu Kathimerini je teď pouze otázkou, k jakému bankrotu dojde. Jednou z možností je politicky řízený bankrot s pomocí Evropské unie. V opačném případě bude Řecko vyloučeno z eurozóny a bude si muset poradit samo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Že Řecko skutečně zbankrotuje, se domnívá i Pavel Žamberský z katedry světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem řeckého zadlužení rozebíral ve Světě o osmé Pavel Žamberský z katedry světové ekonomiky VŠE v Praze

„Když se podíváme na výši dluhu, na výši HDP a na to, v jaké situaci se řecká ekonomika nachází v současné době, tak skutečně nevychází, že by se z toho Řecko mohlo dostat nějakým standardním způsobem,“ uvedl.

Evropští politici toto řešení dlouho odmítali s tím, že by to poškodilo evropské banky a vyvolalo řetězovou reakci spekulací o bankrotech dalších zemí. V poslední době už se ale podle Žamberského hlavní hráči EU od dalších půjček Řecku a následnému odpouštění dluhů odklánějí.

„Pokud by k tomu došlo, tak by to byla pro politiky ze zemí Evropské unie velice citlivá záležitost, protože občané Unie nejsou nakloněni odpouštění dluhů Řecku. Třeba Angela Merkelová ví, že si tohle dovolit nemůže. I nedávné volby ukázaly, že tento scénář ztrácí podporu,“ podotkl Žamberský.

Státní bankrot považuje za nejlepší řešení, konkrétní podoba by podle něj závisela na tom, jak by se Řecko dohodlo s věřiteli a s ostatními členy eurozóny.

„Věřitelé by to museli akceptovat a je otázka, jestli by to pro Německo a Francii, jejichž banky tam mají nejvíc peněz, nakonec nebylo výhodnější, než se neustále snažit držet Řecko nad vodou dalšímu půjčkami. Osobně se také domnívám, že bankrot by měl být doprovázen odchodem Řecka z eurozóny, přijetím vlastní měny, devalvace měny a tak dále,“ doplnil Pavel Žamberský.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme