Banky a automobilky na krizi doplatily nejvíce

Největší dopady dluhové krize byly vidět v bankovním sektoru. Jako první se nad propastí ocitla francouzsko-belgická banka Dexia, která doplatila na svoji velkou angažovanost v řeckých dluhopisech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

banka, počítačka bankovek

banka, počítačka bankovek | Foto: Eva Odstrčilová

Nakonec ji musely v říjnu zachraňovat Paříž a Brusel. Lucemburskou divizi banky pak na konci roku koupil fond z Kataru.

Dexia tak možná bude zachráněna. Velký podíl dluhopisů rizikových zemí sebou táhl dolů i druhou největší německou banku Commerzbank

Nad ní se stále vznáší hrozba zestátnění. Zátěžové testy ukázaly, že ústav bude potřebovat navýšit kapitál asi o 5 miliard eur.

Krize ale ovlivnila také zisky českých bank i jejich matek. Např. rakouská Erstebank, která vlastní Českou spořitelnu, letos skončí ve ztrátě a zřejmě nevyplatí dividendu.

Černé mraky se vznášely nad celou řadou velkých evropských bankovních domů, které mají miliardy eur v rizikových vládních obligacích. Jejich osud tak závisí na tom, jestli se eurozoně podaří dluhovou krizi vyřešit.

Zásah i do automobilového průmyslu

Problémy bank se v praxi mohou projevit hlavně omezením úvěrování, což by se nejvíc dotklo malých a středních firem.

Řadu odvětví ekonomiky krize zatím nedostihla. Ovlivnila ale už i pro Česko tolik důležitý automobilový průmysl. Prodeje aut v Evropě ke konci roku začaly opět klesat.

Řada spotřebitelů i firem nákup nového vozu odložila. Kvůli slábnoucí poptávce tak od podzimu některé továrny přistoupily k omezení výroby, šlo např. o Peugeot, Renault, General Motors nebo Ford.

K propuštění zaměstnanců ale automobilky zatím nepřistoupily. Naopak dál se daří německému Volkswagenu.

Krize také zatím nedopadá na výrobce luxusnějších vozů.

Škodě Auto prodeje v listopadu v Evropě klesly o 7 %, nicméně za celý rok firma vykáže podstatně lepší výsledky než loni.

ZPĚT NA ROK V EKONOMICE 2011

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme