Banky budou muset posílit své rezervy minimálně na devět procent

Kapitálové rezervy bank by se měly zvýšit. Vyplývá to z dohody, kterou uzavřely členské státy Evropské unie. Nová pravidla kapitálové přiměřenosti by mohla začít platit už od příštího roku. Banky by si podle dohody měly dávat stranou mnohem více peněz než doposud, a to bez výjimky. Nová regule by se měla týkat všech 8300 bank na území Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB (banka ilustrační foto).

ČSOB (banka ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Minimální požadavek na kapitálovou přiměřenost bude devět procent.

„Já si myslím, že žádné takové navýšení nám nikdy nemůže stoprocentně zaručit, že všechny banky vždycky budou mít dostatek kapitálu a rezerv na pokrytí případných ztrát. Schopnost se tím zvýší, ale nevyřeší se tím vždycky všechny problémy, které mohou u bank nastat,“ říká děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák

Banky podle něj mohou svůj kapitál zvýšit tím, že prodají svoje akcie nebo sníží svá aktiva, to znamená objem poskytovaných úvěrů, respektive jejich rizikovost.

„Jsou určité obavy, že v případě, že nebudou schopny nasát nový kapitál, půjdou cestou snižování aktiv, to znamená omezovat i úvěrování. Další takový krok ale může situaci ještě zhoršit,“ míní Dvořák.

V České republice je přibližně 90 procent bank dceřiných. Mateřské společnosti mají v jiných státech, kde nad nimi ale mají dohled jiní regulátoři, než je Česká národní banka.

„Česká republika si určitým způsobem vydobyla některé výjimky, zejména v tom smyslu, aby domácí regulátor určitým způsobem zamezil tomu, aby se přeléval kapitál našich bank do zahraničí. To je jedna z věcí, která je spíše pozitivní, protože naše banky jsou relativně dobře kapitalizované,“ dodává Dvořák.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme