Bezpečné a přehledné pro rodiče. Stále více nezletilých dětí dostává kapesné na platební kartu

Vlastní kartou můžou v obchodech platit i osmileté děti. Umožňují to tuzemské banky. Některé z nich zaznamenávají o tuto službu u nezletilých do 15 let stále větší zájem. Roste i počet transakcí provedených dětmi. Finanční domy většinou karty nabízejí k účtu nezletilého nebo rodičů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Česku je 86 % procent všech bankovních karet bezkontaktních.

Ilustrační foto. | Foto: Hamza Butt (Flickr, costculator.com / CC BY SA 2.0)

Dítě si koupí v obchodě kartou třeba svačinu nebo jde po škole do kina. Rodiče pak mají přehled o tom, kde a kolik jejich potomek utratil. Můžou mu také nastavit limit.

To jsou některé výhody platebních karet pro děti.

Větší zájem o tuto služby eviduje například Česká spořitelna. „V posledních dvou letech registrujeme stabilní přírůstek v počtu založených účtů pro děti ve věku od 8 do 14 let, s čímž koresponduje i počet vydaných karet,“ říká Radiožurnálu mluvčí banky Filip Hrubý.

„Meziročně se počet karet pro děti zvýšil o téměř pětinu. Jedná se o debetní kartu Visa Classic a debetní nálepku Mastercard.“

Chcete půjčku? Banka vám prozkoumá mobil. Máte ale právo vědět, co se o vás dozvěděla

Číst článek

Podobný nárůst zaznamenala taky Fiobanka. Zvýšený zájem podle ní souvisí i s tím, že rodiče tak mohou své děti lépe učit zacházet s penězi.

Komerční banka i ČSOB uvedly, že zájem o karty pro děti do 15 let je dlouhodobě stabilní. U Komerční banky děti použijí kartu v průměru dvakrát za měsíc a výše transakce je zhruba 330 korun.

Třeba ČSOB nabízí i předplacenou kartu. „Dětem do 15 let vydáváme buď debetní platební kartu navázanou na účet, nebo předplacenou platební COOL kartu bez nutnosti založení účtu, která je právě ideálním nástrojem pro kapesné dětem,“ vysvětluje mluvčí Patrik Madle.

Platby kartou i mobilem

Kolik dětí u nich platební kartu má, banky neřekly. Ani největší dvě karetní společnosti nebyly o moc sdílnější.

Mastercard uvedla, že tyto informace nemá. Visa ale potvrdila, že zájem o bezhotovostní platby je vyšší.

„Děti a mladí lidé platí kartou i mobilními zařízeními čím dál tím častěji. Hlavní výhodou platební karty pro děti je její bezpečnost a pohodlnost. Věříme, že již brzy bude samozřejmé kartu využívat ve školních jídelnách, bufetech či školních automatem. V řadě zemí západní Evropy je úplně běžná praxe,“ vysvětlil její manažer pro Českou republiku Marcel Gajdoš.

Účty pro všechny bez rozdílu věku

Banky musí podle zákona založit účet bez ohledu na věk klienta. Ke kontu mají povinnost vydat i platební kartu.

„V případě nezletilých se pak předpokládá, že banky nastaví rovněž podmínky pro vedení takové platební karty tak, aby tyto podmínky odpovídaly rozumové a volní vyspělosti nezletilců,“ vysvětluje Radiožurnálu mluvčí České národní banky Denisa Všetíčková.

Banky většinou hranici stanovují na osmi letech věku dítěte. Do 18 let potřebuje nezletilý k založení bankovního účtu souhlas zákonného zástupce.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme