Banky možná začnou zvyšovat úrokové sazby

Australská národní banka dnes zvýšila úrokové sazby. Kanada by díky tomu, že to nejhorší má její ekonomika za sebou, něco podobného také mohla podle některých expertů už brzy udělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Přitom jiné země a oblasti, jako například Japonsko a nebo eurozóna, kvůli pokračujícím hospodářským problémům potřebují i nadále držet úroky blízko nuly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luděk Niedermayer ve Světě o deváté.

Bude to působit problémy? Nejnovější zpráva Banky pro mezinárodní zúčtování plateb, takzvané centrální banky centrálních bank, tvrdí, že ano. Podle ní totiž obchodníci rozdílných sazeb využívají stále více ke spekulacím, které prohlubují a prodlužují mezinárodní krize.

Úrokové sazby jednotlivé země už tak zřejmě postupně zvýší. "Postupně asi ano. Ekonomiky se ještě nevrátily zpět k normálnímu růstu, ale to nejhorší mají za sebou. Austrálie má tu výhodu, že nebyla recesí poznamenána," říká ředitel konzultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer.

Martin Křížek, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme