Banky na Kypru se znovu otevřou, v zemi je ale omezený pohyb kapitálu

Banky na Kypru se po dvanácti dnech znovu otevřou. Současně začnou platit nová pravidla, která omezí pohyb kapitálu. Kypřané budou moci ze země vyvézt hotovost ve výši maximálně 3000 eur. Opatření proti omezení vývozu peněz ze země mají zabránit zhroucení kyperské ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O část vkladů v kyperských bankách přijdou drobní střadatelé i velké firmy (ilustrační foto)

O část vkladů v kyperských bankách přijdou drobní střadatelé i velké firmy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Kypřané si teď budou moci vybrat ze svých účtů v bankovních pobočkách 300 eur denně.

„Stojím na náměstí v Nikósii a je tady zatím více novinářů než klientů dvou největších bank, které tady stojí vedle sebe. Banky obvykle otevírají v půl deváté, ale včera večer se rozhodlo, že první den se otevře až ve 12 hodin místního času,“ popisuje dopoledne situaci zvláštní zpravodaj ČRo na Kypru Jaromír Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Kypru před otevřením bank sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Otevření bank podle zpravodaje Kypřanům přinese jisté zlepšení. „Protože se přece jenom rozběhne obchod na ostrově, takže se život začne vracet svým způsobem do normálu, ale velmi pomalu. Protože tato přísná opatření budou platit ještě týden,“ upozorňuje.

V zahraničí budou moci Kypřané platit kartami jen do výše 5000 eur. Podle mnohých jsou opatření zbytečně přísná.

„Svoje peníze chceme nechat na Kypru. Až se rozhodnou cizinci převést účty pryč, bude to pro Kypr tragédie, ale co naděláme," reaguje podnikatel Panikos.

Zatím jsou ale pohyby peněz do zahraničí omezené. Opatření mají platit týden.

Podle některých informací byly banky sice zavřené pro veřejnost, ale pro některé věřitele nebyly účty úplně zmrazeny. I z oficiálně zavřených bank totiž prý odtékaly peníze do zahraničí.

„Zaměstnanci Laiki bank mi už minulý pátek na demonstraci říkali: Až se lidé dozvědí, co všechno víme my, budou překvapeni. Mluvili o tom, že v době, kdy probíhala jednání s EU, MMF a Centrální evropskou bankou, odtékaly nějaké peníze pod patronátem kyperských politiků,“ přibližuje zpravodaj.

„Hodně peněz odešlo jako humanitární pomoc do zahraničí. Mluví se tady také o tom, že o víkendu bylo letiště plné soukromých letadel z Ruska a mužů s kufříky, kteří tady vyjednávali,“ popisuje zpravodaj.

Banky a především majitele účtů čekají bolestivé škrty. Ve dvou největších bankách přijdou majitelé vkladů nad 100 tisíc eur o podstatnou část peněz.

Jaromír Marek, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme