Banky na Slovensku nesmí půl roku vybírat poplatky za ukládání peněz

Banky na Slovensku nesmějí od 1. března vybírat poplatky za ukládání peněz. Nařídili jim to poslanci s tím, že regulace potrvá půl roku. Poté zákonodárci posoudí, jestli se bankéři umoudřili. Parlament tak údajně vyšel vstříc lidem, podle kterých banky zdražily poplatky při přechodu Slovenska na euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

Na Slovensku jsou nejnižší průměrné mzdy v eurozóně, a tak to v peněženkách nešustí, ale cinká. V oběhu je sedm druhů mincí a podnikatelé přinášejí v tržbách plné tašky drobných.

Za příjem jednocentové mince si přitom některé banky účtovaly přesně jeden cent. Naopak jiné banky nevybíraly poplatky žádné nebo nízké a chtěly konkurenčním tlakem přetáhnout klienty.

Konkurenci ovšem poslanci neuznali a dál kritizovali bankéře, že nenakoupili do poboček automaty na počítání euromincí, jak je to obvyklé třeba v Rakousku.

Bankéři tvrdí, že na manipulaci s drobnými prodělávají už dnes. Například Slovenská spořitelna v lednu vybrala 140 tun mincí, což je více než za celý minulý rok dohromady.

K tématu si můžete také přečíst:
Slovenský premiér nabádá banky ke zrušení poplatků za výběr euromincí
Slováci začali díky výhodnému kurzu eura nakupovat v Polsku
Slováci se loučí s korunou, od Nového roku začnou platit eurem

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme