Banky 'nejabsurdnější poplatek' za předčasně splacený úvěr rušit nechtějí

Poplatek za předčasně splacený úvěr zvítězil v letošním ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Na serveru bankovnipoplatky.com o tom rozhodlo svým hlasem 25 tisíc lidí. Banky ale o jeho rušení neuvažují, s předčasným splacením prý mají vyšší náklady a přicházejí i o část zisku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB (banka ilustrační foto).

ČSOB (banka ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Podle organizátora ankety Patrika Nachera lidem vadí, že se stále mluví o hrozbě nesplácení úvěrů, ale když chce klient půjčku splatit dřív, banka ho potrestá.

„Není to z důvodu velké frekvence tohoto poplatku, ale z důvodu zasazení do kontextu doby. Neustále slyšíme, jak se dluhy mají splácet, jak to neumějí státy řešit, jak se nám kvůli tomu budou zvyšovat daně. A na druhou stranu když člověk svůj úvěr splatí dřív, tak dostane penále, což lidem to přijde absurdní,“ vysvětluje Nacher.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky zatím poplatek za předčasně splacený úvěr rušit nechtějí, zjistil redaktor Tomáš Medek

Banky uplatňují sankce za dřívější splacení u běžných půjček i u hypoték. U spotřebitelských úvěrů zákon nedávno výši tohoto poplatku za předčasné splacení omezil na 1 procento z dlužné částky, pokud do konce splácení půjčky zbývá víc než rok. Jinak je to jen půl procenta. U hypoték se ale výše této sankce může pohybovat i ve stovkách tisíc.

Banky zdůvodňují poplatek za předčasné splacení úvěru náklady, které jim tím údajně vznikají. Například mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek účtování sankce přirovnává k propadnutí zálohy v případě zrušení dovolené.

„Pokud si vyberu nějaký zájezd, podepíšu smlouvu, zaplatím zálohu a poté se rozhodnu od smlouvy odstoupit, o zálohu nebo její část přijdu. A to proto, že cestovní kancelář už mi rezervovala místo v letadle či v hotelu a není jisté, jestli za mě sežene náhradu. Stejné je to s penězi, které má banka na úvěr rezervované a v případě, že se jí předčasně vrátí zpátky, přijde o předpokládaný výnos,“ uvádí mluvčí GE Money Bank.

Nejabsurdnějším bankovním poplatkem je ten za předčasně splacený úvěr

Číst článek

V minulých ročnících ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek se často stávalo, že banky ten kritizovaný poplatek posléze zrušily nebo alespoň snížily.

„Po prvním ročníku zrušila poplatek za příchozí platbu Raiffeisenbank a Poštovní spořitelna. Poplatek za nadměrný vklad v tom roce zrušila Raiffeisenbank a Komerční banka,“ připomíná organizátor ankety Patrik Nacher

V případě poplatku za předčasné splacení úvěru, ale banky shodně tvrdí, že ho rušit nebudou. „V současné době neplánujeme žádné změny v sazebníku, neplánujeme, že bychom poplatek rušili,“ potvrzuje Helena Matuszná z České spořitelny.

Výjimkou je stavební spoření

„Ve chvíli, kdy našemu klientovi poskytneme úvěr, uzavřeme s ním smlouvu, dáme mu peníze, tak na druhou stranu banka musí peníze někde získat a ty zdroje mají pro banku nějakou cenu. Když banka kalkuluje obchodní případ, v případě hypoték třeba i na desítky let, tak v případě vyvázání se klienta ze smlouvy předčasným splacením, banka přesto musí zaplatit prostředky, které si na to rezervovala,“ tvrdí náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poplatcích za předčasné splacení úvěru diskutovali v Ozvěnách dne náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek a majitel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher

„Tak to není. Kdyby to tak bylo, tak by banky nemohly půjčovat peníze, které mají klienti na běžných a spořících účtech, protože tam si klienti můžou peníze vyzvednout kdykoli. Všichni přitom víme, že se peníze půjčují i z těchto depozit,“ oponuje Patrik Nacher.

„Funguje to na principu pravděpodobnosti a vysokých čísel – nikdy si najednou deset nebo dvacet procent lidí nepůjde vyzvednout svá depozita, protože by to byl run na banku a ta by to nezvládla. I kdyby ten poplatek neexistoval, tak se nestane, že by sto procent lidí předčasně splatilo úvěr,“ vysvětluje kritik absurdních bankovních poplatků.

Jediný smysl by podle Nachera měl poplatek u stavebních spořitelen, které mají omezené možnosti, jak peníze uplatnit: „Mohou pouze půjčovat dalším klientům úvěr ze stavebního spoření, jinak to nemůžou dále nikam jinam uplatnit. Přesto lze úvěry u stavebního spoření splatit předčasně kdykoli bez sankce. Je vidět, že tam, kde opodstatnění pro poplatek je, to vůbec není používáno.“

Tomáš Medek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme