Banky od listopadu ruší některé poplatky

Klienti tuzemských bank budou mít od listopadu zrušení účtu nebo měsíční výpis z účtu zdarma, stejně jako blokaci ztracené platební karty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klienti u přepážky

klienti u přepážky | Foto: Archiv ČRo

Zároveň by měly být zkráceny lhůty pro převod peněz mezi účty, a to ze tří na dva dny. Změny jsou výsledkem nového zákona o platebním styku, který od listopadu sjednocuje pravidla v celé Evropské unii.

"Například návrh na změnu podmínek vedení účtu bude muset klient dostat od banky minimálně dva měsíce předem. Stejně tak pokud banka bude vypovídat smlouvu o vedení účtu, musí to udělat také s dvouměsíční výpovědní lhůtou," vysvětlil Radiožurnálu Jan Matoušek z České bankovní asociace.

Zkracuje se podle jeho informací naopak lhůta pro výpověď ze strany klienta, která musí být nově kratší než měsíc. Při výpovědi smlouvy o vedení účtu, který má klient nejméně rok, je rušení účtu zdarma, stejně jako informace o měsíčních pohybech na účtu.

Matoušek dodal, že novela zákona o platebním styku je důležitá především pro samotné banky, protože sjednocuje pravidla pro celou Unii. Nově upravuje i postavení dalších poskytovatelů platebního styku. Novela nebude mít závažný dopad na hospodaření bank.

Věra Pfeifferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme