Banky odhadují škody za havárii firmy BP na 12 miliard dolarů

Společnost British Petroleum se pokouší ucpat hlubinný vrt, ze kterého do moře u břehu Ameriky už pět týdnů uniká ropa. Tentokrát do akce nasadí zvláštní bahno a cement. Experti tomuto postupu, vyzkoušenému dosud pouze na zemském povrchu, dávají zhruba 50 procentní šanci na úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany 

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany  | Zdroj: ČTK

Akcie BP od doby, co z jejího vrtu začala unikat ropa, přišly zhruba o třetinu ceny. Pokud se dnešní pokus nezdaří, dá se očekávat další propad. „Propad je v akciích započten, další propad už by nebyl tak významný. Akcie klesly o třetinu, ale současně v tomto období sama ropa klesla o 20 procent," říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

BP.mp3

I když únik stále trvá, trh už začíná počítat, kolik BP kvůli havárii bude muset zaplatit. Na výši hospodářských škod má Amerika 75 milionový limit. Na civilní žaloby ne. Z toho plyne potenciál velkých plateb jako odškodnění všem, kteří budou žalovat společnost BP a uspějí se svými nároky vůči této firmě. Mohou to být pozůstalí po obětech, dělníci, kteří na plošině pracovali, akcionáři firmy, rybáři nebo turistický průmysl.

Aktuálně banky odhadují škody na 12 miliard dolarů. Ročně společnost BP vyplácí dividenty v hodnotě 10 miliard dolarů, to znamená, že je to částka pro BP relativně únosná.

Časem neprověřená technologie

Proti těžbě ropy v hlubokých vodách panovala v USA vždy velká averze. Tato těžba nebyla důvěryhodná od začátku, stavěla se proti ní jak veřejnost, tak i americké orgány. Těžebním společnostem se podařilo tento odpor zlomit v relativně nedávné době. To znamená, že neuplynula dlouhá doba od chvíle, aby se prokázalo, že je technologie bezpečná.

"V současné době by byla koupě akcií společnosti BP sázkou na budoucí platby poškozeným a proto bych se jim spíše vyhnul,“ dodává analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme